Невробиолози премахват симптомите на аутизъм

Недялка Аценова Последна промяна на 06 март 2016 в 10:58 7374 0

Кредит Sergey Nivens/Shutterstock

Ключът даже подобрява функцията на мозъка.

Аутизмът има различни генетични причини, повечето от които все още не са известни.

При около 1% от хората с аутизъм липсва ген, наречен Shank3, който е жизненоважен за развитието на мозъка. Без него хората развиват типични симптоми на аутизъм, включващи повтарящо се поведение и избягване на социални взаимодействия.

При опити с мишки изследователи от Масачузетския институт по технологии (МИТ) са показали, че могат да премахнат тези поведенчески симптоми, като генът се включи наново на по-късен етап в живота, позволявайки да се образуват правилно връзките в мозъка.

„Това предполага, че дори в мозъка на възрастните има висока пластичност до известна степен”, коментира Гуопин Фен (Guoping Feng), професор по мозъчни и когнитивни науки от МИТ. „Има все повече и повече доказателства, показващи че някои дефекти са наистина обратими, което дава надежда, че в бъдеще ще можем да създадем лечение за аутистичните пациенти.”

Фен е ръководител на изследването, което е било публикувано на 17-ти февруари 2016 в Nature. Първи автори са бившият дипломант на МИТ – Юан Мей (Yuan Mei) и гостуващата дипломантка от институт „Броуд” Патрисия Монтейру (Patricia Monteiro).

Фен е носител на професорска титла по невробиология „Джеймс У. И Патриша Поитрас” (James W. and Patricia Poitras Professor of Neuroscience) и член на Института „МакГовърн” за изследване на мозъка на МИТ и Център за психиатрично изследване „Стенли” към института „Броуд” (MIT’s McGovern Institute for Brain Research and the Stanley Center for Psychiatric Research at the Broad Institute).

Подобряване на комуникацията

Протеинът Shank3 се намира в синапсите – връзките, които позволяват на невроните да взаимодействат едни с други. Като структурен протеин, Shank3 помага за организирането на стотици други протеини, необходими за координацията на отговора на неврона към идващите сигнали.

Изучаването на редки случаи на дефектен Shank3 помагат на учените да пояснят невробиологичните механизми на аутизма. Както е открил преди това Фен, липсващият или повреден Shank3 води до синаптични смущения, които пораждат симптоми на аутизъм в мишките. Те включват компулсивно поведение, избягване на социални контакти и тревожност. Липсата или повредата на гена показва, че някои синапси в тези мишки, по-специално в участъка от мозъка, наречен стриатум, имат сериозно намалена плътност на дендритните удължения – малки пъпки по повърхността на израстъците на невроните, които помагат за предаването на синаптични сигнали.

В новото изследване, Фен и колегите му модифицирали мишки чрез генно инженерство, така че генът Shank3 да е изключен по време на ембрионалното им развитие, но да може да се включи чрез добавяне на тамоксифен към храната на мишките.

Когато учените включили Shank3 в млади мишки – на възраст от два до четири и половина месеца, те успели да премахнат повтарящото се поведение и тяхната склонност да избягват социални взаимодействия. Учените открили, че на клетъчно ниво, плътността на дендритните удължения в стриатума на лекуваните мишки се е увеличила значително. Това демокнстрира структурната пластичност на възрастния мозък. Тревожността на мишките обаче, както и някои смущения на моторната координация не изчезнали. Фен подозира, че това вероятно се дължи на мозъчни пътища, които са се установили необратимо по време на ранното развитие – при тях на практика пластичност липсва.

Когато учените включили Shank3 на по-ранен етап в живота – 20 дни след раждане, тревожността на мишките и моторната координация се подобрили значително. Изследователите сега работят за определяне на основните периоди за образуване на тези пътища, което би им помогнало при определянето на най-добрия момент да се изпробва лечението.

Гуопинг Фен

„Някои вериги са по-пластични от други,” казва Фен. „Разберем ли кои вериги контролират различните поведения и какво точно се променя на структурно ниво, ще можем да разкрием причините за тези хронични дефекти и как можем да предотвратим появата им.”
Гордън Фишел (Gordon Fishell) – професор по невробиология в Университета на Ню Йорк, който не е участвал в изследването, се изказва положително за „елегантния подход” на изследването и смята, че то представлява сериозен напредък в разбирането на веригите и характеристиките на клетъчната физиология в мозъка, които са в основата на аутизма. „Комбинацията от изследване на поведение, вериги, физиология и генетика представлява най-модерния подход за проучванията в тази област” – казва Фишел. „Нещо повече – опитите на д-р Фен показват, че възстановяването на функцията на Shank3 обръща симптомите на аутизма във възрастни мишки и показва, че генната терапия би могла да се приложи за ефективно лечение за това заболяване.”

Използван източник:
Neuroscientists reverse autism symptoms


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !