New Horizons изпрати най-добрите снимки отблизо на Плутон

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2015 в 15:21 15892 0

Кредит NASA / JPL-JHU / SWRI

Получени са първите висококачествени снимки на повърхността на Плутон отблизо, направени от сондата New Horizons по време на историческото й прелитане през юли покрай планетата джудже.

Изображенията, публикувани от американската космическа агенция в петък показват подробности от повърхността с резолюция от 80 м на пиксел.

Това са най-добрите снимки отблизо на Плутон виждани някога. Те показват детайли - добре видими хълмове, заснежени равнини с дълбоки кратери, ледени полета, по-малки от размера на градски парк. 

"Тези близки изображения, показващи разнообразието на повърхността на Плутон, демонстрират способността на нашите роботизирани изследователски апарати да изпращат интригуващи данни за учените тук на планетата Земя", заяви Джон Грънсфелд (John Grunsfeld), бивш астронавт и администратор в научната мисия на НАСА.

"New Horizons ни развълнува по време на прелитането през юли с първите близки снимки на Плутон, а сега космическият кораб предава съкровищницата от изображения от своята бордова памет обратно към нас, а ние продължаваме да бъдем във възторг от това, което виждаме," отбеляза Грънсфелд.

Изображенията по-горе са направени с камерата Long Range Reconnaissance Imager (Lorri) на борда на New Horizons, около 15 минути преди New Horizons да направи "най-близкият подход към Плутон - на разстояние само около 10 000 мили (17000 км). Направени са в режим, изискващ необичайно кратки експозиции, за да се предотврати замъгляването на изображенията.

"Тези нови изображения ни дават спиращ дъха прозорец със супер-висока резолюция, към геологията на Плутон", заяви ръководителят на научната мисия на New Horizons, Алън Стърн (Alan Stern) от Southwest Research Institute (SwRI) в Боулдър, щата Колорадо.

Новите изображения са шест пъти по-добри от резолюцията на глобалната карта на Плутон получена от New Horizons и пет пъти по-добри от най-добрите снимки на братовчеда на Плутон, Тритон - голямата луна на Нептун, получени от "Вояджър 2" през 1989 година.

На 14 юли 2015 г. New Horizons извърши историческо прелитане близо до планетата джудже Плутон. В момента сондата е на разстояние повече от пет милиарда километра от Земята. На 1 януари 2019 г. тя вероятно ще достигне 2014 MU69 - планетоид от Пояса на Кайпер на 1,6 милиарда километра от Плутон.

New Horizons ще приключи основните си задачи в средата на 20-те години от този век.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !