New Horizons изпрати снимки на съседни звезди като част от програмата Parallax

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2020 в 08:18 4078 0

Стерео изображения на Proxima Centauri. Кредит: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Las Cumbres Observatory/Siding Spring Observatory

Космическият апарат New Horizons изпрати снимки на Проксима Кентавър и Wolf 359, направени като част от проекта Parallax. Неговата задача е да установи по-точно разстояние до звездите.

Измерването на разстоянието до звездите е вековен астрономически проблем и се решава с геометрична задача, известна като паралакс. Астрономите първо измерват положението на звезда в определен ден и след това шест месеца по-късно, когато Земята е от другата страна на Слънцето.

Паралаксът е промяна във видимото положение на обекта спрямо отдалечения фон, в зависимост от позицията на наблюдателя. Знаейки разстоянието между точките на наблюдение L (основа) и ъгъла на изместване α, можем да определим разстоянието до обекта: 

За малки ъгли (α - в радиани): D = L/α

Промените в позицията и малко тригонометрия осигуряват измерване на разстоянието.

Това е изключително успешен метод, но измерените промени са малки. Те не могат да бъдат оценени без специализирани инструменти. За да стане ясно с просто око, ние се нуждаем от много по-голяма промяна, повече от изместването на Земята около Слънцето. Именно тук влизат в играта New Horizons на НАСА.

Космическият кораб вече прелетя покрай Плутон и обекта от Пояса на Кайпер 486958 Arrokoth (познат като Ултима Туле) и в момента е на 7 милиарда километра от Земята. Космическият кораб е използван за снимки на Проксима Кентавър и Wolf 359, две от най-близките звезди до Слънцето, едновременно с наблюдения от Земята. 

Червено и зелено 3D изображение на Proxima Centauri. Кредит: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Las Cumbres Observatory/Siding Spring Observatory

Резултатите от експеримента са 3D изображения, които могат да бъдат оценени с помощта на класическите червени и зелени очила или с помощта на стереоскопичен диаскоп.

В проекта участва научен екип д-р Брайън Мей, астрофизик, специалист на стереоизображенията и легендарния китарист на Queen.

„Може да се твърди, че в астростереоскопията - 3D изображения на астрономически обекти - екипът на New Horizons вече води в тази област, представяйки изумителни стереоскопични изображения както на Плутон, така и на отдалечения обект на Кайпер Арокот“, заяви Мей. "Но най-новият стереоскопичен експеримент на New Horizons разби всички рекорди. Тези фотографии на Проксима Кентавър и Wolf 359 - звезди, които са добре известни на астрономите любители и феновете на научната фантастика - използват най-голямото разстояние между гледните точки, постигнати някога за 180 години стереоскопия! "

Д-р Мей показвайки стерео диаскоп, с който могат да се видят изображения на звездите в 3D. Кредит: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Las Cumbres Observatory/Siding Spring Observatory

Наблюденията на Проксима Кентавър и Wolf 359 саа извършени на 22-23 април тази година. Заедно с New Horizons космическите обекти се проследявати от наземни телескопи. Представените анимации дават добра представа за разликите между изображенията от Земята и тези, изпратени от междупланетарната сонда.

Анимация на двете изображения на Проксима Кентавър, направени от Земята и апарата New Horizons. Кредит: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Las Cumbres Observatory/Siding Spring Observatory

Проксима Кентавър е червено джудже, което принадлежи към звездната система от алфа Кентавър. Това е най-близката до Слънцето звезда: тя е на около 4,2 светлинни години от нас. От своя страна Wolf 359 се намира на разстояние 7,8 светлинни години от Слънчевата система. Той е много бледо червено джудже, което не може да се види с просто око и принадлежи към категорията на мигащите тела, способни рязко и непериодично да увеличават светимостта си.

Анимация на двете изображения на Wolf 359, направени от Земята и апарата New Horizons. Кредит: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Las Cumbres Observatory/Siding Spring Observatory

Паралаксът все още е добрият метод, когато става въпрос за установяване на повечето звездни разстояния. Понастоящем обсерваторията Gaia на Европейската агенция картографира Млечния път и е способна да измерва звездното разстояние с безпрецедентна точност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !