Незаконни милиции убиват африкански жирафи

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 декември 2017 в 11:04 7536 1

Кредит Petterik Wiggers/Panos Pictures

Член на Съпротивителната армия на Господ.

Скандални разкрития за бракониерството в размирните райони на Африка направи природозащитна организация, съобщава NewScientist.

Джоузеф Кони и неговата Съпротивителна армия на Господ, не са унищожени съвсем след като американските и угандийските войски приключиха кампанията си по за залавянето му по-рано тази година. Те избягаха в политически нестабилния пояс на страните около Уганда, където те и други незаконни милиции сега унищожават емблематични животни като слонове за храна и развиват незаконна търговия със слонова кост, както и тероризират селищата и отвличат деца.

Това е мрачното послание от доклад, издаден наскоро от TRAFFIC, Агенцията за наблюдение на търговията с диви животни. Съставен на базата на интервюта с 700 души от 87 села в Демократична република Конго (ДРК), Централноафриканската република и Судан, докладът разкрива заплахата за големите видове, включително слоновете, гигантските антилопи кана и източните шимпанзета.

Жирафите се убиват само за да осигури Съпротивителната армия на Господ (Lord’s Resistance Army - LRA) с опашки за пъдене на мухи. Сега са останали само 47 екземпляра в националния парк Гарамба в ДР Конго, където преди това е имало 350. Слоновете бяха 22 000 през 70-те години на миналия век, но сега достигат едва 1100 - 1400. Носорозите, които някога са били около 500, сега напълно са изчезнали.

Докладът установи, че ключовите заплахи са LRA, корупцията в държавните войски в ДР Конго и множеството въоръжени милиции, разпръснати в хаоса в Южен Судан.

Членовете на Съпротивителната армия на Господ убиват жирафи, за да си пъдят мухи с опашките им. Снимка: Pixabay

Липса на закон и хаос

"LRA добива много слонова кост, но по отношение на количеството милициите от Судан са най-големият проблем", разказва авторката на доклада Лиз Уилямсън (Liz Williamson) от Университета в Стърлинг, Великобритания, "Те прекосяват границата, а най-голямата търговия с продукти от дивата природа, особено слонова кост, минава през Судан".

Групите са високо професионални и добре оборудвани. Някои дори улавят слонове от хеликоптери. "Това са силно организирани банди бракониери", комендира Уилямсън.

Няколко групи се борят с това, но се нуждаят от повече подкрепа, твърди Уилямсън. Сред тях са африканските паркове, които през октомври започнаха да използват сателитни изображения, за да проследяват бракониерите. По същия начин организацията "Невидимите деца", фокусирани главно върху борбата с отвличанията на деца, но създадоха местна радиомрежа между селата, чрез която си разменят разузнавателни данни за бракониерството.

Най-големият проблем е хроничната политическа нестабилност в региона, коментира Уилямсън. Това създава вакуум, който позволява на милициите да действат безнаказано. Гражданските войни продължават да бушуват в Централноафриканската република, корупцията и нестабилността в ДР Конго, а продължаващият конфликт между Судан и Южен Судан създава хаос.

"Това е много, много трудно положение и без мирни споразумения за справяне с продължаващата несигурност, проблемите ще продължат", заключава Уилямсън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

18.12 2017 в 08:47

А после що имало дискриминация?!? Ми не са хора, нито тия кюмури, нито ония гъзещите се по 5 пъти на ден... точка!