Някога Земята е била пурпурна

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 октомври 2018 в 10:13 10218 0

Преди зелените хлорофилни растения да превземат нашата планета младата Земя може да е била осеяна с петна с прекрасен пурпурен нюанс.

Тази теория, предложена от професора по молекулярна биология Шиладитя ДасСарма (Shiladitya DasSarma) и астробиолога Едуард Швитерман (Edward Schwieterman), се основава на наблюденията, че почти всички древни едноклетъчни форми на живот, оцелели досега, могат да генерират енергия от слънчевата светлина като използват пурпурен пигмент, наречени ретинол.

Тъй като пигментът ретинол абсорбира зелената и жълтата светлина и отделя червената и синята, растенията вероятно са имали пурпурен цвят.

Тази теория ни позволява да се каже, че Земята е била пурпурна на един от ранните етапи на своето формиране. Тя е придобила този оттенък преди около 2.4-3.5 милиарда години преди "кислородната катастрофа", когато се появява свободен кислород в атмосферата.

Очертавайки своята хипотеза "Пурпурна Земя" в International Journal of Astrobiology, авторите обясняват, че хромопротеинът ретинол е отличен при абсорбиране на светлина в обхвата от 490-600 nm. Когато се свързва вътре в клетъчната мембрана, ретинолът използва тази енергия, събрана от слънцето, за да изгради ATФ, молекулата на клетъчното гориво. Сега тази версия на фототрофен процес не е много ефективна в сравнение с фотосинтезата - и не води до създаването на свободен кислород или захари - но ретинолът е много по-проста молекула от хлорофила и затова този начин за усвояване на енергията е възникнал по-рано в клетките.

Halobacterium Archaea

"Фототрофните метаболизми, базирани на ретинола, все още са разпространени на Земята, особено в океаните, и представляват един от най-важните биоенергийни процеси на планетата", обяснява ДасСарма пред Astrobiology Magazine, цитиран от IFLScience.

(a) Австралийско солено езерце с цъфтеж от лилави микроорганизми. (b) градиент на пигментите, намерени в  Halobacterium  sp., архея с метаболизъм на базата на ретинола. 

Организмите, използващи хлорофил, оцеляха и изтласкаха по-примитивните пурпурни фототрофни организми, защото са по-ефективни - могат да абсорбират светлинни вълни от два диапазона наведнъж. За хлорофила оптималната светлинна енергия е около 350 до 500 nm и 680 до 700 nm, диапазони от визуалния спектър, които молекулите на ретинола отразяват напълно.

"Еволюцията на аноксигенните фотосинтезатори е последвана от кислородните фотосинтезиращи цианобактерии и в крайна сметка на еукариотните водорасли и растения", пишат авторите. "Развитието на еукариотните водорасли и сложните растения и тяхното разпространение в сухоземната среда позволиха развитието на земните животни и в края на краищата  - на интелигентния живот".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !