Някои дървета си сменят пола - женските умират по-често, но е по-вероятно да станат родители

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 юни 2019 в 00:00 2426 0

Кредит University of Vermont

Цвят на пенсилвански клен (Acer pensylvanicum).

Да бъдеш жена е трудно, дори за дърветата.

Изследване на жизнения цикъл на пенсилванския клен, който може да променя пола си от сезон на сезон, разкри, че здравите дървета по-често са мъжки, а повечето дървета умират, след като цъфнат с женски цветове.

„Подозирахме, че променят пола си, което е сравнително рядко сред растенията“, разказва Дженифър Блейк-Махмуд (Jennifer Blake-Mahmud) от Университета в Принстън.

Между 2014 и 2017 г. тя проследява жизнения цикъл на пенсилванските кленове (Acer pensylvanicum) в държавните гори и парковите земи в Ню Джърси.

Всяка пролет тя посещава 457 клена, като измерва диаметъра им, състоянието на листата и клоните им и записва дали имат женски или мъжки цветове.

Тя установи, че 54% от дърветата сменят пола си по време на 4-годишния период на изследване, а една четвърт от тях го правят поне два пъти за този период.

Анализът на събраните данни показва, че противно на предишните теории, здравите дървета са по-често мъжки и размерът на дървото не влияе на пола му.

Тя установява, че темпът на растеж на дърветата, които са останали женски в продължение на много години, се влошава и 75% от мъртвите дървета са произвели женски цветове преди да умрат.

„Това е впечатляващо. Когато видя едно мъртво дърво и погледна назад в листа с данни, почти винаги е било женско предишната година”, коментира тя.

Не е ясно защо става така. Възможно е женските да се нуждаят от повече хранителни вещества, защото произвеждат семена, и затова дърветата да умират, предполага Блейк-Махмуд.

Но също така може да се окаже, че когато едно дърво умира, то се превръща в женско като последно усилие да създаде поколение и да пренесе гените си на следващото поколение.

"Тези популации като цяло имат много повече мъжки дървета, отколкото женски, защото женските имат по-голям шанс да бъдат родители на следващото поколение, отколкото мъжките", отбелязва тя. Ако така или иначе ще се мре, да бъдеш женска е по-изгодно еволюционно.

„Това би имало повече еволюционен смисъл", заключава изследователката.

Справка: Annals of Botany, DOI: 10.1093/aob/mcz037

Източник: Some trees can change sex and are more likely to die when female, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !