Някои коралови рифове се приспособиха неочаквано бързо към глобалното затопляне

Ваня Милева Последна промяна на 09 септември 2021 в 11:12 7396 0

Коралов риф край островите Феникс, 2018 г. Кредит: Michael Fox

Данните от островите Феникс през последните 18 години показват значително повишаване на тяхната устойчивост на високи температури. Това може да означава, че екосистемите на кораловите рифове като цяло са значително по-устойчиви на изменението на климата, отколкото се смяташе досега.

Само преди десетилетие редица автори прогнозираха изчезването на коралите до 2050 г. Новата работа предполага, че те ще продължат да съществуват в края на 21 век.

Антропогенните емисии на CO2 значително повишиха подкисляването на морската вода - тоест намалиха нейното рН под типичните преди индустриални времена. Освен това те предизвикват затопляне. При прегряване много корали се подлагат на избелване, като в процеса „изхвърлят“ симбиотичните фотосинтезиращи организми, от които те самите обикновено получават основната част от хранителните вещества.

Всички тези процеси са предизвикали и предизвикват безпокойство сред биолозите. Те очакваха изчезването на коралите до 2050 г.

В същото време редица учени поставят под въпрос подобни очаквания. Не е напълно ясно защо коралите, които са процъфтявали в продължение на стотици милиони години в по-горещ климат на Земята, отколкото би било наблюдавано в резултат на глобалното затопляне, трябва да изчезнат сега - и защо те не са загинали по-рано. Поради всичко това, полевите наблюдения са изключително важни, което може да покаже как всъщност се развива ситуацията в местообитанието на коралите.

След като поредица от морски горещи вълни удари защитената зона на островите Феникс (PIPA) в централния Тихи океан, ново проучване установява, че въздействието на топлинния стрес върху кораловите общности намалява с течение на времето

Свързана статия е публикувана в Geophysical Research Letters.

Авторите са използвали данни от наблюдения за 2000-2018 г. Фактът, че островите Феникс са разположени на голямо разстояние от всички други коралови рифове, придава особена стойност на наблюденията, поради което те рядко се нападат от морски звезди - хищници, които драматично променят броя на коралите на Големия бариерен риф и редица други места. Поради това новите работни данни отразяват само баланса на ефектите от затоплянето върху коралите, без "шума" от нашествията на коралоядни хищници - което прави изключително трудно еднозначното тълкуване на проучванията в други местообитания на коралите.

Морските звезди покриват коралите, за да се хранят и започват да го разтварят. Периодичните им експлозии на възпроизвеждане изглеждат безпричинни и се случват хиляди години надред. През такива периоди значителна част от коралите умират. В някои райони те могат да изчезнат напълно. Кредит: econews.com.au

През 2002-2003 г. островите Финикс преживяват силен Ел Ниньо - през този период водата е с два до три градуса по-топла от обичайното, което води до загуба от 76,4% в дълбочинната зона на покритие от живи корали.

Средната площ на рифовете от живи корали в крайна сметка спада от 44,9% на 10,4%. До 2009 г. оцелелите корали показват растеж и покриват 24,4% от общата площ на рифа. Шест месеца по-късно настъпва Ел Ниньо от 2009-2010 г., който предизвиква ново сериозно затопляне на повърхностните води. Поради това се очакваше ново намаляване на кораловото покритие. На практика обаче експедицията през 2012 г. показва друго: вместо 24,4%, коралите покриват 30,4% от цялата рифова площ.

През 2015-2016 г. се случва Супер Ел Ниньо - и повърхностните води в тази област се затоплват с три градуса над нормалното, оставайки на постигнатото ниво за много дълго време. Общият топлинен стрес е два пъти по-висок от този през 2002 г. След това изследователите отново очакват масова смърт на корали, но през 2018 г. - две години след това събитие - нова експедиция установява намаляване на площта на коралите само с 40% (срещу 76,4% през 2002 г.), до около 18% от общата повърхност на рифовете.

Кредит: Michael D. Fox et al.

Авторите на работата се опитатват да намерят някакви странични фактори, които биха обяснили значителното намаляване на вредата от прегряването на горните слоеве вода за коралите на островите Феникс. Например се опитват да проследят дали Супер Ел Ниньо има необичайно количество облаци, които да са смекчили натиска върху морските организми. Всички подобни търсения обаче не дават нищо.

В крайна сметка изследователите стигат до извода, че рязкото намаляване на тежестта на ефекта от затоплянето на водата върху коралите е адаптация на последните.

Известно е, че такива явления са възможни. Това следва например от съществуването на корали в Червено море и Персийския залив, където средните температури на повърхностните води са с няколко градуса по-високи от тези на островите Феникс или Големия бариерен риф. Но досега няма примери за изключително бързо адаптиране на кораловите общности към повишаването на температурата на водата.

В случая на това изследване може да се говори за бърза адаптация след по-малко от 18 години. Ако е типично за коралите в други части на света, тяхното изчезване до средата на 21-ви век изглежда малко вероятно - както и до края му.

Авторите на изследването предупреждават, че дори тези забележителни корали имат своите граници и да се обърне процеса на глобалното затопляне остава от първостепенно значение. Тъй като топлинните вълни стават все по-чести или интензивни, дори толерантните към топлина съобщности могат да изчезнат.

"Ние сме в надпревара с времето, така че всичко, което увеличава шансовете коралите да го направят, е наистина добра новина", коментира Нанси Ноултън (Nancy Knowlton) , ръководител на Emerine Marine Science в Националния природонаучен музей Смитсониън. „Коралите изпълняват своята роля“, казва тя. "И ние трябва да изпълним своята".

Справка: Michael D. Fox, Anne L. Cohen, Randi D. Rotjan, Sangeeta Mangubhai, Stuart A. Sandin, Jennifer E. Smith, Simon R. Thorrold, Laura Dissly, Nathan R. Mollica, David Obura. Increasing Coral Reef Resilience Through Successive Marine Heatwaves. Geophysical Research Letters, 2021; 48 (17) DOI: 10.1029/2021GL094128

Източник: Some coral reefs are keeping pace with ocean warming
Woods Hole Oceanographic Institution

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !