Някои мъжки риби излюпват в устата си хайвер, оплоден от други

Ваня Милева Последна промяна на 10 май 2022 в 00:01 7324 0

Самец Glossamia aprion с уста, пълна с яйца, ще му е трудно да яде в продължение на седмици, докато яйцата се излюпят, но потомството може дори да не е биологично негово. Кредит: Alison J. King/IFLScience

Някои видове риби издържат седмици с малко или никаква храна, за да могат безопасно да държат яйцата в устата си.

Този забележителен акт на родителска грижа, но изненада е откритието, че някои мъжки риби го правят, когато дори не са биологичният родител на хайвера.

Причините, поради които това се случва, както и много подробности от процеса, остават неизвестни.

Водната среда може да бъде опасно място за тези, които са малки и не могат да плуват бързо. За да не се превърнат хайвера им в нечия вечеря, при много видове риби родителят държи яйцата на място, до което хищниците нямат достъп.

Наличието на толкова много хайвер затруднява, ако не и прави невъзможно, храненето на родителя, но позволява по-справедливо разделение на родителския труд.

Изследователите от Университета "Чарлз Дарвин" решават да проучат процеса при две северноавстралийски риби. Резултатите се оказват много неочаквани и са публикувани в Biology Letters.

Подобно на повечето риби, които държат хайвера си в устата, това е мъжкият Neoarius graeffei и Glossamia aprion, обяснява водещият автор, докторантът Джанин Абесия (Janine Abecia).

„Изглежда това е начин, по който мъжките могат да впечатлят женските“, коментира Абесия пред IFLScience, печелейки повече шансове за чифтосване.

Добре е всеки, който смята грижата за децата преди всичко за работа на майката, да обърне внимание на това.

И двата вида риби живеят в изключително мътни реки, което прави поведението им трудно за изучаване. Малкото налични наблюдения са от аквариуми, което може да не отразява действията им в дивата природа. Калта обаче не крие ДНК и Абесия и колегите ѝ тестват стотици членове на всеки вид, за да проверят дали яйцата, за които се грижат, всъщност са тяхно потомство.

Резултатите за N. graeffei са според очакванията – моногамните бащи се грижат за малките си. Рибата G. aprion, която носи респектиращото популярно име "всемогъща уста", често се грижи за малките на друг баща. Тъй като са необходими 4-5 седмици, за да се излюпят яйцата на G. aprion, оставайки през цялото това време в устата му, това е голяма жертва за доброто на вида или може би най-висша степен на рибешки хомоеротизъм.

В някои случаи мъжките отглеждат хайвер със смесен произход, включително както техния, така и на други самци. Други мъжки пазят яйца, изцяло оплодени от друг. Имаше и случаи, когато мъжкият носи оплодени от него яйца, но идващи от повече от една женска.

Модели на родителство при Neoarius graeffei и Glossamia aprions, показващи (a,b) моногамно пило с мъжки, грижещ се за потомството като баща: (a) една майка и един баща в пило и (b) една майка и един баща в пило; в) пило с повече от една майка (две майки) и един баща в пило; (d) несвързан с мъжкия плод; и (д) пило с повече от един баща (двама бащи) и една майка в пило. Кредит: royalsocietypublishing.org/journal/rsblBiol. Lett.18: 20210576

Абесия отбелязва, че еволюционната основа за това е неизвестна. Не е проверявано дали яйцата принадлежат на брат или сестра, което може да предполага колективна стратегия за размножаване. Според наблюденията в аквариум: „Самецът започва да поема [яйчната маса] в устната си кухина, когато е на половината път от женската“, се казва в статията. Изглежда, че това не оставя много време за оплождане – особено от друг самец, обяснява Абесия. "Не знаем кога настъпва оплождането."

Има дори съобщения за женски, които преследват мъжките и ги карат да изплюят скъпоценните яйца, може би като начин да накарат очевидно добър партньор да спре да се грижи за чужди яйца и вместо тях да вземе свои.

Абесия добавя, че женските произвеждат и „фалшиви яйца“, неспособни да се развият, които дават на мъжкия като награда (тест?), подготвяйки го за дългия пост, който го чака.

Както подсказват имената им, рибите "всемогъща уста" наистина имат огромна устна кухина в сравнение с малкия си размер, макар че Абесия отбелязва, че това има общо както с техния статут на хищници, дебнещи от засада, така и с репродуктивното им поведение.

Справка: Abecia, Janine E.; King, Alison J.; Luiz, Osmar J.; Crook, David A.; Wedd, Dion; Banks, Sam C. (2022): Supplementary material from "Diverse parentage relationships in paternal mouthbrooding fishes". The Royal Society. Collection. https://doi.org/10.6084/m9.figshare.c.5958835.v1 

Източник: Some Male Fish Incubate Eggs Fertilized By Others In Their Mouths, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !