Някои столетници нямат Алцхаймер, въпреки нивата на зловредните протеини

Георги Гърков Последна промяна на 21 ноември 2016 в 13:48 25707 0

Кредит Pinterest

Малък брой хора, минали 90-годишна възраст, запазват добрата си памет, въпреки че техните мозъци са задръстени с бета амилоидни плаки и високи концентрации на протеина тау, свързани със заболяването Алцхаймер.

"Изследователите подозират, че мозъците на тези хора имат някаква защита от дегенерацията, която се смята, че обикновено се предизвиква от въпросните плаки и неврофибриларни възли", съобщава Science News.

Учените изследват мозъците на група хора на 90 или повече години, притежаващи способностти на паметта си като на хора на 50 и 60-годишна възраст. Постмортемни изследвания (б.а. след настъпване на смъртта) на мозъчната тъкан разкриват набор от характерни за Алцхаймер признаци.

Двама от участниците притежават мозъци с малко количество на амилоидни плаки и неврофибриларни възли, а четирима други имат средни нива. Изненадващо, но при останалите две проби се наблюдава достатъчно голямо количество за диагностициране на Алцхаймер приживе.

"По всички симптоми тези лица би трябвало да развият деменция", коментира съавторът на изследването Чингиз Геула (Changiz Geula) от медицинската школа към Северозападния университет (Northwestern University) на 15-ти ноември в брифинг към годишната среща на Асоциацията на невробиолозите (Society for Neuroscience) в Сан Диего.

Последващи тестове разкриват, че дори и при наличието на тези ключови предпоставки за развитието на заболяването, нервните клетки оцеляват при хората със силни спомени. Техните неврони изглеждат по-здрави в сравнение с тези на засегнатите от деменция със същите нива на протеини.

"Силно изненадващо е, че съществуват такива хора", коментира Геула.

"Трябва да разберем защо".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !