Някой избива големите бели акули и това не е човекът (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 ноември 2017 в 09:45 13871 0

Кредит Marine Synamics/Dyer Island Conservation Trust

Досега пет големи бели акули са намерени изкормени от май тази година, всички с разкъсан черен дроб от косатки.

Мнозина смятат, че никой не може да излезе срещу голямата бяла акула - тази грамада с остри като бръснач зъби и безчувствени очи.

Но по-рано тази година все повече и повече трупове на тези невероятни животни са били изхвърлени на южноафриканските плажове, разказва IFLScience.

Тази година са намерени пет трупa на огромните хищници с размер от 2,7 до 4,9 м. Всеки от тях е имал зловеща рана, нанесена между гръдните им перки и черния дроб. Оказа се, че акулите са били преследвани от група косатки, забелязани в района скоро след като са открити мъртвите акули.

Не е необичайно косатките да нападат акули като плячка. 

Различните популации на тези морски бозайници се специализират за различни храни, тези, обитаващи северозападния бряг на Северна Америка, предпочитат риба, а някои субпопулации в Антарктика се специализират в лов на китове джудже, например. Косатките край бреговете на Южна Африка обичайно изскубват черния дроб на акули и скатове, оставяйки останалата част от трупа да се разлага.

Смята се, че те се насочват към черния дроб на пластинчатохрилите (подклас на хрущялните риби, включващ акули и скатове), което се дължи на високото енергийно съдържание, което има този орган. За разлика от повечето риби, акулите не разполагат с плавателен мехур, който да подпомага тяхната плаваемост. Повечето акули трябва постоянно да плуват, за да се снабдяват с кислород и не могат да спят много (някои казват, че изобщо не спят), без да потънат.

Вместо него те са развили голям, богат на мазнини черен дроб. Черният дроб представлява до 30% от общата маса на тяло им. Той има ролята да им помага да поддържат желаната дълбочина, когато не плуват, докато им осигурява енергия. Изглежда обаче, че и косатките са осведомени за високата му хранителна стойност.

Впечатляващо е, че косатките успяват да се справят с почти 5 метрови бели акули. Смята се, че китовете се възползват от едно странно физиологично състояние на акули, известно като тонично вцепенение.

Изследователите, изучаващи акулите, използват това естествено състояние на вцепение, за да измерват и маркират хищниците. Снимка: The Naked Darwin

Акулите и скатовете се носят с главата надолу, изпадайки в нещо като транс. Изследователите, изучаващи акулите, използват това естествено състояние на вцепение, за да измерват и маркират хищниците. Косатките очевидно също знаят за тоничното вцепенение. 

Защо започнаха да се появяват тези трупове изведнъж тази година е неизвестно, но изследователите ще следят процеса.

Ежегодно загиват около 200 000 акули, което е огромен проблем за екосистемата в океаните, тъй като популярните хищници имат важна роля за нейното здравословно развитие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !