Няма доказателства за допълнителни пространствени измерения

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 септември 2018 в 14:23 10860 0

Наличието на скрити допълнителни измерения в нашия свят може да се прояви чрез отслабването на гравитационните вълни, но точните изчисления не разкриха такова явление, тоест пространствените измерения остават три, съобщава сайтът на Университета на Чикаго.

Изследванията на астрономите от Университета на Чикаго, които не откриха доказателства за допълнителни пространствени измерения на Вселената въз основа на данните за гравитационни вълни, са публикувани в списание Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

В началото на ХХ век Общата теория на относителността прогнозира съществуването на гравитационни вълни - деформации на пространство-времето, излъчвани от движещи се масивни обекти. Те обаче са регистрирани едва преди 2,5 години -  силни гравитационни вълни възникват по време на катастрофалното сливане на черни дупки. 

Миналата година детекторите LIGO и VIRGO уловиха вълната на сливане на двойка масивни неутронни звезди, а анализът на събраните данни продължава и до днес. Настоящата статия е една от многото в резултат на регистрацията на това събитие.

На базата на наблюденията на LIGO екипът на професора от Чикагския университет Даниел Холц (Daniel Holz) разглежда проблема за съществуването на тъмната енергия. Според текущите оценки тази мистериозна субстанция представлява около 3/4 от масата-енергията на Вселената, така че в големи мащаби тя не само неутрализира гравитацията, но и я побеждава. Но все още обаче не можем да кажем какво всъщност представлява.

В новата статия Холц и колегите му изучава една от хипотезите за тъмната енергия, която я разглежда като проява на допълнителни измерения на нашето пространство-време. За разлика от трите основни измерения на пространството допълнителните измерения колапсират и не се проявяват в достъпни за нас мащаби. Но именно в тях може да "изтече" част от енергията на гравитацията като отслабва нейното действие.

Наблюденията на сливащите се неутронни звезди от 17 август 2017г., които се извършваха и за гравитационните и за електромагнитните вълни (от радиовълни и видима светлина до рентгенови и гама-лъчи), позволиха на учените да проверят тази хипотеза. Те помогнаха на изследователите да направят оценка на истинската сила на това далечно събитие и количеството на енергията, която бе разпръсната с гравитационните вълни.

Ако гравитацията проникваше в други измерения по своя път, тогава сигналът, който измериха детекторите за гравитационни вълни, би бил по-слаб от очакваното. Но не беше така.

Засега изглежда, че Вселената има същите познати измерения - три за пространството и едно за времето - дори в мащаба от сто милиона светлинни години.

Но това е само началото казват учените. "Има толкова много теории, че досега нямахме конкретни начини да тестваме", коментира съавтор на статията Мая Фишбах (Maya Fishbach).

"Сега чакаме какви други нови изненади от гравитационните вълни ще ни даде Вселената", заявява Холц.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !