“Никога не е Лупус” - лекция за автоимунните заболявания

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2017 в 10:57 12195 0

Поредното издание на Skeptics in the Pub ще се проведе на 17 януари от 19:30 в клуб "Строежа". Темата е за автоимунните заболявания под надслов “Никога не е Лупус”. Лектор е докторът по микробиология Никола Кереков, специалист по имунология.

За новата тема:

Понякога собствената ни имунна система, която трябва да ни пази от нашественици се обръща срещу нас, за да превърне хармонията на процесите в организма в една същинска гражданска война. За тези процеси ще говори д-р Никола Кереков в следващото издание на Skeptics in the Pub.

Ще отговорим на въпросите:

• Какво представляват автоимунните заболявания и как се появяват те?
• Каква е разликата между автоимунитет и автоимунно заболяване?
• С какво се характеризират различните автоимунни заболявания и колко чести са те сред популацията?
• Какви мерки за лечение и поддържащи терапии предлага съвременната медицина за тези заболявания?
• Какъв е еволюционният смисъл на съществуването на автоимунитета и за какво могат да се приложат на практика натрупаните от нас познания по темата?

За лектора:

Д-р Никола Кереков е специалист по имунология. Работи в Института по Микробиология към Българска Академия на Науките. Съ-автор е на серия научни статии, публикувани в специализирани издания. За да популяризира науката пред по-голяма аудитория, води няколко събития от серията Skeptics in the Pub, активно работи с лекторите при подготовка на техните теми, бил е и автор в Наука OFFNews.

За Skeptics in the Pub:

Skeptics in the Pub е неформално събитие, създадено, за да среща хора, които се интересуват от наука и критично мислене. Форматът е прост: началото лектор говори по предварително подготвена тема, а след това е време за въпроси и свободни разговори между всички присъстващи. Под името Skeptics in the Pub вече се организират събития в повече от 20 европейски държави, a България се присъединява към списъка през септември 2014. Досега са проведени близо 15 събития с около 100 гости на всяко от тях. Skeptics in the Pub се организира всеки месец от екипа на Ratio – повече за предстоящите събития може да видите на сайта.

Новини за предстоящото събитие може да следите на Facebook страницата на събитието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !