„Никой никога не е виждал нещо подобно“. Хъбъл показва, че ветровете в Голямото червено петно ​​на Юпитер се ускоряват (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 01 октомври 2021 в 00:01 44009 0

Като анализират изображения, направени от космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА/ЕКА между 2009 и 2020 г., изследователи установяват, че средната скорост на вятъра в границите на Голямото червено петно, движещи се по външния зелен кръг, се е увеличила с до 8 % и надвишава 640 километра в час. За разлика от тях, ветровете близо до най-вътрешния район на бурята, движещи се по по-малкия зелен пръстен, се движат значително по-бавно. И двата кръга се движат обратно на часовниковата стрелка. Кредит:  NASA, ESA, Michael H. Wong (UC Berkeley)

Известното Голямо червено петно ​​е мощна буря на Юпитер, която се вижда от Земята от векове. Наблюденията на бурята с космическия телескоп "Хъбъл" показват, че външната „орбита“ на ветровете е по-бърза от вътрешната и че тези скорости са се увеличили с 8% между 2009 и 2020 г.

Пурпурните облаци на мощната буря се въртят обратно на часовниковата стрелка със скорости, които надвишават над 640 км/ч, а вихърът е по-голям от самата Земя. 

Подобно на скоростта на автомобилен състезател по затворена писта, ветровете в най-отдалечените "лента" на Голямото червено петно се ускоряват - откритие станало възможно само благодарение на космическия телескоп Хъбъл, който е наблюдавал планетата в продължение на повече от десетилетие.

Високата разделителна способност на "Хъбъл" позволява да се видят детайли в Голямото червено петно ​​до 170 км и благодарение на тези детайли човек може да следи скоростите. Не е известно дали вятърът се е увеличил и в дълбочина в атмосферата на Юпитер. Също така, причината за увеличаването на скоростта на вятъра не е ясна.

Юпитер и Европа 2020. Това последно изображение на Юпитер, направено от космическия телескоп Хъбъл на 25 август 2020 г., е заснето, когато планетата е на 653 милиона километра от Земята. Острият поглед на Хъбъл дава на изследователите актуализиран метеорологичен доклад за бурната атмосфера на планетата - гигант, включително забележителната нова буря и братовчед на Голямото червено петно, променящо цвета си - отново. Новото изображение включва и ледената луна на Юпитер Европа. Кредит: NASA, ESA, STScI, A. Simon (Goddard Space Flight Center), MH Wong (University of California, Berkeley), and the OPAL team

„Когато първоначално видях резултатите, попитах „Има ли смисъл от това?“ никой досега не е виждал нещо подобно“, разказва Майкъл Уонг (Michael Wong) от Калифорнийския университет в Бъркли, който ръководи анализа, публикуван в Geophysical Research Letters . „Но това е нещо, което само Хъбъл може да направи. Дълголетието на Хъбъл и постоянните наблюдения правят това откритие възможно“.

Всеки цикъл в това видео представлява приблизително 10 земни часа или едно деноноще на Юпитер, приблизително как би изглеждал, ако Голямото червено петно ​​е постоянно осветено. Анализирайки този набор от данни от космическия телескоп Хъбъл на НАСА/ЕКА, изследователите успяват да симулират как изглежда вятърният поток около Голямото червено петно ​​на Юпитер. Кредит: NASA, ESA, MH Wong (UC Berkeley)

„Откриваме, че средната скорост на вятъра в Голямото червено петно ​​леко се увеличава през последното десетилетие“, добавя Уонг. "Имаме един пример, при който нашият анализ на двуизмерната карта на вятъра установи резки промени през 2017 г., когато наблизо имаше голяма конвективна буря".

За да анализира по-добре данните на Хъбъл, Уонг използва нов подход към анализа на данните си. Той използва софтуер за проследяване на десетки до стотици хиляди вятърни вектори (посоки и скорости) всеки път, когато Юпитер е наблюдаван от "Хъбъл".

„Това ми даде много по-последователен набор от измервания на скоростта“, обяснява Уонг. „Проведох и набор от статистически тестове, за да потвърдя дали е оправдано това да се нарече увеличаване на скоростта на вятъра. И то е."

Какво означава увеличаването на скоростта?

„Трудно е за диагностициране, тъй като Хъбъл не вижда много добре дъното на бурята. Всичко под върховете на облаците е невидимо в данните“, обяснява Уонг. „Но това е интересна част от данните, която може да ни помогне да разберем какво подхранва Голямото червено петно ​​и как се поддържа енергията му“. Има още много работа, за да се разбере напълно.


Този триизмерен модел на Юпитер е генериран компютърно от нова глобална карта на планетата, която е направена от камера 3 на космическия телескоп Хъбъл на 27 юни 2019 г., когато планетата е била на 644 милиона километра от Земята. Кредит: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and MH Wong (University of California, Berkeley), M. Kornmesser

Астрономите продължават текущите проучвания на „царя“ на бурите в Слънчевата система от 1870-те години насам. Голямото червено петно ​​е възходящ материал от вътрешността на Юпитер. Ако се погледне отстрани, бурята ще изглежда като многоетажна структура, подобна сватбена торта с високи облаци в центъра, каскадно слизащи към външните й слоеве.

През последното десетилетие обаче се наблюдава, че бурята става все по-малка и по-кръгла, вместо овална. В момента тя е с диаметър 16 000 км, което означава, че  Земята все още може да се побере вътре в нея с лекота.

В допълнение към наблюдението на тази легендарна, дълготрайна буря, изследователите са наблюдавали бури на други планети, включително Нептун, където те са склонни да се местят по повърхността на планетата и да изчезват само за няколко години. Изследвания като това помагат на учените не само да научат нещо повече за отделните планети, но и да направят изводи за основната физика, която управлява и поддържа бурите на планетите.

Справка:  “Evolution of the Horizontal Winds in Jupiter’s Great Red Spot From One Jovian Year of HST/WFC3 Maps” by Michael H. Wong, Philip S. Marcus, Amy A. Simon, Imke de Pater, Joshua W. Tollefson and Xylar Asay-Davis, 29 August 2021, Geophysical Research Letters.
DOI: 10.1029/2021GL093982

Източник: “No One Has Ever Seen This Before” – Hubble Shows Winds in Jupiter’s Great Red Spot Are Accelerating, SPACE TELESCOPE SCIENCE INSTITUTE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !