Нобелова награда за икономически науки за Оливър Харт и Бенгт Холстрьом

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 октомври 2016 в 13:51 5447 1

Оливър Харт и Бенгт Холстрьом

За лауреати на наградата в памет на Алфред Нобел за икономически науки през 2016 година са обявени Бенгт Холстрьом и Оливър Харт. В официално изявление Нобеловият комитет заяви, че наградата е присъдена за "за заслуги към теорията на контрактите".

Харвардският професор Оливър Харт (Oliver Hart) е известен за работата си в областта на държавното регулиране на икономиката, теорията на договорите (контрактите) и корпоративното управление. Бенгт Холстрьом (Bengt Holmstrom) е професор по икономика от Масачузетския технологичен институт, известен с работата си за насърчаване на икономическия растеж.

Теорията на контрактите се развива през 80-те години на ХХ век и изучава следва определянето на параметрите на договора между икономически агенти, включително и при асиметрична информация. В теорията се разглежда идеята на самото понятие за контракт, принципите на договорните отношения, съставящи договора и т. н.

Както е обяснено в научно-популярното представяне на теорията на договорите, публикувано от Нобеловия комитет, в оптималния договора плащанията на мениджъра, чиято работа влияе върху стойността на акциите на компанията, трябва да зависят не само от промените в стойността на акциите, но и от промените в стойността на акциите в други дружества в същия сектор. В противен случай, служителят може да получи премия или обратно, да не получи заради фактори, които са извън неговия контрол. Например в области, дейността в които има голям риск, теорията препоръчва да се изберат постоянни заплати, а в устойчиви области на индустрията заплатите могат да бъдат свързани с показатели за производителността (спрямо увеличението на цената на акциите на дружеството, в сравнение с аналогични компании).

"Новите теоретични инструменти, създадени от Харт и Холстрьом, са ценни за разбирането на реалните договори и институти, както и потенциалните клопки в оформянето на договорите", се казва в прессъобщение на сайта на Нобеловия комитет.

Нобелова награда за икономика е дава от 1969 година. За разлика от останалите номинации е учредена не от Нобел, а инициатор на тези награди става Банката на Швеция, която също допринася и за наградния фонд. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

1

PetarD

10.10 2016 в 15:14

"Нобелова награда за икономика" няма!
Моля оправете си заглавието.