Нобеловата награда за физиология и медицина бе дадена за лечение на паразити

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 октомври 2015 в 15:23 6789 0

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за физиология и медицина за 2015. Това са Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Йоуйоу Ту .

Победителите са обявени на сайта на Нобеловите награди.

Кембъл и Омура получиха половината от наградата за разработването на нови методи за лечение на инфекции, пренасяни от паразитни червеи. Те успяха да открият нов клас лекарства на основата на авермектините - метаболитни продукти от метаболизма на гъбите Streptomyces avermitilis. По-специално, те успели да намалят няколко пъти честотата на заболяваемост от онхоцеркоза (речна слепота). Това заболяване се характеризира с висока температура, слабост и се причинява от хелминти (паразитни червеи).

Йоуйоу Ту получава втората половина от премията за създаване на нови методи на лечение на малария, по-специално за откритието на лекарството артемизинин. Той представлява екстракт от травата Artemisia annua.

 Йоуйоу Ту, Сатоши Омура и Уилям Кембъл
Снимки: nobelprize.org

Нобеловата награда за физиология и медицина през 2014 г. получиха Джон О`Киф (John O'Keefe), Едуард Мозер (Edvard I. Moser) и Мей-Брит Мозер (May-Britt Moser)  за откриването на неврофизиологичните механизми за ориентация в пространството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !