07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нобеловата награда за физиология или медицина бе присъдена за лечение на рак с антитела (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 октомври 2018 в 14:28 84100
Джеймс Елисън (James P. Allison), вляво и Тасуку Хондзо (Tasuku Honjo), вдясно с Нобелова награда за физиология и медицина. The Nobel Prize/Twitter

Днес обявиха носителите на Нобелова награда в областта на физиологията и медицината. Тази година наградата бе присъдена на Джеймс Елисън (James P. Allison) и Тасуку Хондзо (Tasuku Honjo) "за откриването на лечение на рак чрез инхибиране на отрицателната имунната регулация".

Награждаването бе излъчено на живо на сайта на Нобеловия комитет.

Двамата учени са разработили фундаментално нов подход към терапията на рака - имунотерапията. Тя се различава значително от предишните методи като лъчетерапия и химиотерапия. Основата на този метод е противодействие на защитните механизми на раковите клетки и активирането на имунната система на самия организъм. По този начин е възможно да се преборят туморите със собствените антитела на пациента.

Алисън проучва механизма на действие на протеина, който действа като спирачка за имунната система. Той разбира, че потенциално този ефект може да бъде контролиран и да накара имунните клетки да атакуват тумора. Днес този подход активно се проучва. Вече се провеждат клинични проучвания при хора.

Тасуку Хондзо също изследва механизмите за блокиране на имунната система. Той открива друг протеин с различен механизъм на действие. Неговите открития са в основата на нови методи за лечение на рака, които сега показват забележителна ефективност.

Работата на лауреатите показа как различни стратегии на въздействие върху активността на имунната система, известни като потискане на контролните точки (checkpoint inhibition), може да се използва за борба с онкологичните заболявания.

Тазгодишните лауреати показаха как различните стратегии за контрол на спирачките на имунната система могат да се използват за лечение на рак. The Nobel Prize/Twitter

Джеймс Елисън е роден през 1948 г. в Тексас, САЩ. През 1973 г. получава докторска степен от Тексаския университет в Остин. Оттогава Алисън работи в различни американски институти и университети, включително Калифорнийския университет в Бъркли и Медицинския институт Хауърд Хюз. Основната си работа по имунотерапията на рака Елисън завършва в края на 90-те години.

Тасуку Хондзо е роден през 1942 г. в Киото, Япония. През 1966 г. получава докторска степен по медицина от Университета в Киото, а през 1975 г. получава докторска степен по медицинска химия. През 1971-74 г. работи в САЩ, но след това продължава кариерата си в Япония в университетите в Токио и Осака. От 1984 г. работи в родния си Университет в Киото, където заема длъжността декан на факултета. Основните му изследвания по наградената тема са направени в Киото в началото на този век.

Нобеловата награда за физиология и медицина през 2017 г. бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откритието на молекулните механизми, контролиращи циркадния ритъм или биологичния часовник.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.