30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нобеловата награда за химия бе присъдена за контролираната еволюция

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 октомври 2018 в 12:08 71080

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за химия за 2018. Наградата бе присъдена поравно на Франсис Арнолд (Frances H. Arnold) "за насочената еволюция на ензимите", а другата половина - на  Джордж Смит (George P. Smith) и сър Грегъри Уинтър (Gregory P. Winter) за разработването на метод, известен като "фагов дисплей", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се използва за разработване на нови протеини и антитела.

Победителите са оповестени на сайта на Нобеловите награди, а награждаването бе излъчено на живо:

"Тазгодишните лауреати на наградите за химия поеха контрол върху еволюцията и използваха същите принципи - генетични промени и селекция - за разработване на протеини, които решават химическите проблеми на човечеството", заявиха от Нобеловия комитет.

Франсис Арнолд провежда първото насочено еволюиране на ензими, които са протеини, които катализират химическите реакции. Ензимите, произведени чрез насочена еволюция, се използват за производството на всичко  - от биогорива до фармацевтични продукти.

Лауреатът Джордж Смит е разработил метод, известен като "фагов дисплей", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се използва за разработване на нови протеини.

Сър Грегъри Уинтър използва метода "фаг дисплей" за производство на нови фармацевтични продукти. С този подход днес се произвеждат антитела, които могат да неутрализират токсините, да противодействат на автоимунните заболявания и да лекуват метастазирал рак.

Фаговият дисплей е лабораторен метод за изследване на взаимодействията протеин-протеин, протеин-пептид и ДНК-протеин, като се използват бактериофаги, за да се съгласуват протеините с генетичната информация, която ги кодира. Същността на метода е, че генът, който кодира протеина, интересуващ изследователя, се вмъква в гена на фага, отговорен за синтеза на протеина капсид, в резултат на което фагът започва да "изобразява" изследвания протеин върху своята обвивка. Така се получава съответствие между генотипа и фенотипа на фага и след това се изследва взаимодействието на този протеин с други протеини, пептиди или ДНК последователности. По този начинз, използвайки in vitro селекция, подобна на естествената селекция и амплификация могат да се получат големи протеинови библиотеки.

Последователност на стъпките на изследването по метода на фаговия дисплей. Wikimedia Commons

Носители на Нобеловата награда по химия за 2017 са професор Жак Дюбоше (Jacques Dubochet), професор Йоахим Франк (Joachim Frank) и Ричард Хендерсън (Richard Henderson) "за развитието на криоелектронната микроскопия за определяне на структурата на молекулите с висока резолюция в разтвор" за изследване на механизма на възстановяване на ДНК.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.