Нобеловата награда за химия бе присъдена за контролираната еволюция

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 октомври 2018 в 12:08 9436 0

Шведската кралска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за химия за 2018. Наградата бе присъдена поравно на Франсис Арнолд (Frances H. Arnold) "за насочената еволюция на ензимите", а другата половина - на  Джордж Смит (George P. Smith) и сър Грегъри Уинтър (Gregory P. Winter) за разработването на метод, известен като "фагов дисплей", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се използва за разработване на нови протеини и антитела.

Победителите са оповестени на сайта на Нобеловите награди, а награждаването бе излъчено на живо:

"Тазгодишните лауреати на наградите за химия поеха контрол върху еволюцията и използваха същите принципи - генетични промени и селекция - за разработване на протеини, които решават химическите проблеми на човечеството", заявиха от Нобеловия комитет.

Франсис Арнолд провежда първото насочено еволюиране на ензими, които са протеини, които катализират химическите реакции. Ензимите, произведени чрез насочена еволюция, се използват за производството на всичко  - от биогорива до фармацевтични продукти.

Лауреатът Джордж Смит е разработил метод, известен като "фагов дисплей", при който бактериофагът - вирус, който заразява бактериите - може да се използва за разработване на нови протеини.

Сър Грегъри Уинтър използва метода "фаг дисплей" за производство на нови фармацевтични продукти. С този подход днес се произвеждат антитела, които могат да неутрализират токсините, да противодействат на автоимунните заболявания и да лекуват метастазирал рак.

Фаговият дисплей е лабораторен метод за изследване на взаимодействията протеин-протеин, протеин-пептид и ДНК-протеин, като се използват бактериофаги, за да се съгласуват протеините с генетичната информация, която ги кодира. Същността на метода е, че генът, който кодира протеина, интересуващ изследователя, се вмъква в гена на фага, отговорен за синтеза на протеина капсид, в резултат на което фагът започва да "изобразява" изследвания протеин върху своята обвивка. Така се получава съответствие между генотипа и фенотипа на фага и след това се изследва взаимодействието на този протеин с други протеини, пептиди или ДНК последователности. По този начинз, използвайки in vitro селекция, подобна на естествената селекция и амплификация могат да се получат големи протеинови библиотеки.

Последователност на стъпките на изследването по метода на фаговия дисплей. Wikimedia Commons

Носители на Нобеловата награда по химия за 2017 са професор Жак Дюбоше (Jacques Dubochet), професор Йоахим Франк (Joachim Frank) и Ричард Хендерсън (Richard Henderson) "за развитието на криоелектронната микроскопия за определяне на структурата на молекулите с висока резолюция в разтвор" за изследване на механизма на възстановяване на ДНК.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !