Нобеловата награда за химия се даде за криомикроскопия

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 октомври 2017 в 12:38 10029 0

Шведската кралска академия обяви носителите на Нобелова награда за химия за 2017 година.

"Наградата получиха професор Жак Дюбоше (Jacques Dubochet)от Университета в Лозана, Швейцария, професор Йоахим Франк (Joachim Frank) от Колумбийския университета и Ричард Хендерсън (Richard Henderson) от Кембридж. Формулировката на Нобеловия комитет е "за развитието на криоелектронната микроскопия за определяне на структурата на молекулите с висока резолюция в разтвор".

"Този метод откри нова ера в биохимията" - пише Нобеловият комитет в изявление.

Заедно с отличието лауреатите ще получат и сумата от 9 милиона шведски крони.

Често визуализацията на обектите, невидими за човешкото око, усшно надгражда научните открития. Но в биохимични карти дълго бяха пълни с бели петна, тъй като наличната технология имаше проблеми със създаването на снимки на голяма част от молекулните механизми на живота. Криоелектронната микроскопия промени всичко. Изследователите вече могат да замразят движението на биомолекулите и да визуализират процеси, които никога не са виждани преди, което е от решаващо значение и за основните познания в областта на химията на живота и за развитието на фармацевтичните продукти.

През последните няколко години изследователите са публикували атомни структури на множество сложни протеинови комплекси. а. Белтъчен комплекс, който управлява циркадния ритъм. б. Сензор от типа, който чете промените в налягането в ухото и ни позволява да чуваме. ° С. Вирусът Зика.

Електронната микроскопия досега се смяташе за подходяща само за изобразяване на мъртва материя, тъй като мощният електронен лъч разрушава биологичния материал. Но през 1990 г. Ричард Хендерсън успя с помощта на електронен микроскоп да генерира триизмерен образ на протеин в атомна резолюция. Това бе пробив за технологията.

Йоахим Франк направи технологията общоприложима. Между 1975 и 1986 той разработи метод за обработка на изображенията, в които се анализират размитите двумерни микроскопски образи на електроните и се обединяват, за да разкрият отчетлива триизмерна структура.

Течната вода се изпарява при електронната микроскопия, което предизвиква разпадането на биомолекули. Жак Дюбоше вижда потенциалното решение - охлаждане на водата толкова бързо, че тя да втвърди течната форма,  така че да се образува стъкловидна форма вместо кристали.

В резултат на тези открития всеки аспект на електронната микроскопия бе оптимизиран. Желаната атомна резолюция бе постигната през 2013 г. и изследователите вече могат да произвеждат рутинно триизмерни структури на биомолекули.

Носители на Нобеловата награда за химия за 2016 са Жан-Пиер Суваж (Jean-Pierre Sauvage), сър Дж Фрейзър Стодарт (Sir J. Fraser Stoddart) и Бернард Феринга (Bernard L. Feringa) "за проектиране и синтез на молекулярни машини".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !