Нов алгоритъм ще помогне за идентифицирането на интернет троловете

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 април 2015 в 14:16 2570 0

Кредит lolz.gr

Трима американски изследователи от Университетите Корнел и Станфорд са разработили компютърен алгоритъм, който позволява да се идентифицира антисоциално поведение в сайтовете с коментари.

В научната си статия, публикувана в arXiv.org, те описват процеса на създаване на алгоритъма.

Много известни сайтове, включително CNN, сътрудничат с учените в търсене на начини за откриване и за забрана на троловете преди да са създали проблеми. Отдавна се забелязва, че много посетители, подложени на атаки от тролове започват да избягват такива сайтове, където могат да бъдат унижавани или постоянно да са въвличани в спорове и взаимни обиди.

В опит да се автоматизира борбата с троловете Джъстин Чен (Justin Cheng), Крисцън Данеску-Никулеску-Мизил (Cristian Danescu-Niculescu-Mizil) и Джур Лесковец (Jure Leskovec) са създали алгоритъм за анализиране на типичното поведение на троловете по данни, предоставени от сайтовете cnn.com, breitbart.com и ign.com. На изследователите им са потрябвали 18 месеца, за да проучат повече от 10 хиляди коментари. Те сравнявали поведението на баннати (забранени) потребители с тези, които никога не са попадали в бан-списъка. 

Учените са успели да идентифицират някои закономерности в коментарите на забранени потребители (FBUS–Future Banned Users). На първо място, те забелязали, че обикновено постовете на троловете се отличават с неясност и неграмотност от мненията на нормалните потребители. При това, колкото повече коментират, толкова по-неграмотно се изразяват. 

Изследователите съобщават, че откриването на потребителите, които заслужават да бъдат баннати, се оказало относително лесно. Те създали алгоритъма на базата на т. нар. автоматизиран индекс на читаемост. С този алгоритъм, екипът е заявил, че е в състояние да определи бъдещия баннат юзер с точност до 80% след само 10 коментара.

Независимо, че все още са далеч от 100-те процентна точност, разработчиците се надяват, че техния алгоритъм значително ще улесни живота на модераторите на сайтове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !