Нов анализ предполага, че топлото време все пак може да забави разпространението на коронавируса

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 март 2020 в 00:02 7400 0

Кредит pixabay

В този момент, когато светът се нуждае от повече надежда, проучването на китайски учени, публикувано в Social Science Research Network, може би носи добри новини - изглежда по-топлото време корелира със забавянето на разпространението на COVID-19.

Изследването е дело на екип експерти по данните и икономисти в пекинските университети Тсинхуа и Бейхан, използвайки данни от китайските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, свързани с 4 711 потвърдени случая на SARS-CoV-2.

Учените търсят каква е връзката на тези случаи с други пациенти. След това, използвайки развити системи за статистически анализ и моделиране, графиката на нарастване на броя случаите, метеорологични данни и проследяване на контактите между пациенти с COVID - 19, екипът стига до следното заключение:

"Високата температура и високата относителна влажност значително намаляват предаването на COVID - 19, съответно, след контрол на гъстотата и БВП на глава от населението в градовете. [...] Този резултат съвпада с факта, че високата температура и високата относителна влажност значително намаляват разпространението на грипа. Това предполага, че идването на лятото и дъждовния сезон в Северното полукълбо може да намали разпространението на COVID-19."

Важно е да обърнем внимание на думата "предполага". Това е анализ на данни и по никакъв начин не е завършено крайно изследване. Освен това не се твърди, че топлото време убива коронавируса (според наличната информация не го прави), нито, че спира разпространението му. От анализа изглежда, че топлото вземе забавя разпространението на вируса. 

И докато това не изглежда като голяма утеха, все пак е някаква. В момента най-дискутираната тема е "изглаждането на кривата". Накратко, необходимо е да се забави разпространението на заразата между хората, за да може да се подсигури добра медицинска грижа за възможно най-много от хората, които се нуждаят от нея в този момент. Забавянето на разпространяването на заболяването е критично, за да се избегне рухването на редица здравни системи по света, изнемогващи под огромен брой пациенти с COVID-19 в тежко състояние.  

Топлото време може да помогне за това в Северното полукълбо в следващите няколко месеца. В Южното полукълбо настъпващото по-студено време предполага, че заразата ще се разпространява по-бързо. Надеждата е, че тези места, които досега са по-слабо засегнати от разпространението на коронавируса, ще използват ситуацията от Северното полукълбо като урок, за да се подготвят по-добре за справяне с кризата. 

Източник: Futurism - FINALLY, SOME GOOD NEWS: WARM WEATHER SHOWN TO SLOW CORONAVIRUS SPREAD

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !