Нов хидрогел залепва ретината обратно към окото (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 14 март 2017 в 09:30 12537 0

Учени обявиха, че са разработили нов тип хидрогел, с помощта на който операциите по залепване на ретината ще се извършват по нов, по-щадящ пациента, начин.

Хидрогелът се състои от полимери и може да се превърне от течност в гел буквално за минути след като бъде инжектиран в окото.

Ретината е изключително важна за зрението. Тя възприема светлината и изпраща цялата визуална информация към мозъка чрез оптични нерви. Затова е и когато ретината се отлепи от своята нормална позиция окото не може да функционира и резултатът е постоянна слепота. За да се оправи този проблем, ретината трябва да бъде върната възможно най-скоро на мястото й. По време на тази операция трябва да се постави стъклоподобна, гелообразна субстанция, която да попълни пространството между ретината и очните лещи. 

източник: Holly Fischer

Съществуващите в момента процедури се състоят в инжектиране на силиконовово масло или газообразни мехурчета в окото, които да тласнат отлепената ретина обратно на мястото й. Проблемът е, че тези субстанции не се смесват добре с вода и не функционират добре за дълго време. В допълнение, необходимо е и главата на пациента да е обездвижена. След това за дълъг период лекарите препоръчват главата да се държи само в определени позиции, да се избягват самолети или големи надморски височини. 

Хидрогеловете, които са съставени предимно от вода, са обещаваща алтернатива на стъклоподобния гел, защото са подобни на меката човешка тъкан. При тях обездвижването на главата не е необходимо. Има обаче и един проблем - те абсорбират вода след няколко месеца и се раздуват, което упражнява натиск върху другите части на окото и причинява увреждания. 

Именно за този проблем намира решение ас. проф. Тадамаса Сакаи (Tadamasa Sakai) от Университета в Токио. Заедно с международния си екип учени Сакаи успява да разработи техника, която бързо да превръща течността в гел. Учените са смесили два вида полимери, за да създадат разклонени полимерни групи в течно състояние и да ги накарат да станат твърди когато бъдат инжектирани в око. Хидрогелът остава прозрачен, докато досегашните гелове с времето се замъгляваха, което водеше до необходимост от нова операция. 

източник: Tadamasa Sakai

"Хидрогеловете са обещаващи биоматериали, но техните физични свойства са трудни за контролиране. Искахме да покажем, че тези трудности могат да бъдат преодолени като се разработят молекулни реакции и смятам, че постигнахме успех в това", обяснява Тадамаса Сакаи пред изданието ZME science.

В стъкленица хидрогелът се формира след 30 сек., но в окото са необходими 10 мин., източник: Tadamasa Sakai

Тази техника е тествана успешно върху зайци. По време на тестовете не са се получили странични ефекти - геловете не са били отхвърлени от окото след 410 дни. Не са отбелязани никакви значителни издувания. Хидрогелът тепърва трябва да се тества и върху хора, но според учените, той може да замени други меки тъкани когато става дума за операции на тумори, травматични наранявания и дегенеративни заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !