Нов клас механични устройства вградени в повърхностите на конструкциите (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 февруари 2019 в 09:42 3611 0

Кредит BYU

Професор Лари Хауел демонстрира движението на разгъващите се механизми.

Реалната наука може би достигна до научната фантастика на трансформиращия се екзоскелетен костюм на „Железният човек“ от популярния филм.

В статия, публикувана наскоро в списание Science Robotics, инженерите от Университета Бригъм Йънг описват нова технология, която им позволява да изградят сложни механизми в повърхността на конструкцията, без да заемат пространство под нея.

Този нов клас механизми, наречени „разгъващи се механизми“, могат да приемат 3D форми от плоски повърхнини като лист хартия или метал без разкъсване или разтягане. Те са вградени в извита повърхност (като например ръцете на костюма на Железния човек) и могат да се трансформират или преобразят, когато се разгънат за да извършат нещо. Когато не се използват, могат да се сгънат обратно в повърхността на конструкцията.

„Тези нови открития правят възможно изграждането на сложни машини, които да се интегрират в повърхности, което ги прави много компактни, но могат да се разгънат и да извършат сложни задачи“, раказва Лари Хауел (Larry Howell), професор по машинно инженерство в Университета Бригъм Йънг (BYU). "Те разкриват един нов свят от потенциални устройства, които имат повече функции, но са много компактни."

Осъществяването на хиперкомпактни механизми е нещо все по-важно, защото за производителите в медицинската, космическата и военната индустрия е нужна по-сложна функционалност в по-малко пространство. Потенциалните приложения на разгъващите се механизми включват:

  • Медицински: Хирургически инструменти, които могат едновременно да режат и да разгръщат осветление по време на минимално-инвазивна хирургия
  • Превозни средства и самолети: Складирани компоненти, които могат да се разгърнат от вътрешната повърхност на фюзелажа и да бъдат напълно скрити, когато не се използват
  • Военни: Дронове квадрокоптери, които имат регулируеми размери на крилото за преминаване в тесни пространства
  • Космос: Колела, в които могат да се разположат котки за изкачване на скали, което може да бъде особено полезно за междупланетните роувъри.

Този нов клас механични структури е разработен от Хауъл и екипа му се основава на принципите на японското изкуство оригами като математиката им разкрива нов начин за правене на по-сложни машини - от слънчевите панели за НАСА до бронираните бариери за полицаите.

"Изкуството оригами ни вдъхнови да правим неща, които дори не приличат на оригами, но това е ядрото на голяма част от този нов инженеринг", коментира членът на екипа Спенсър Маглеби (Spencer Magleby).

"Доста вдъхновяващо е да се постигнат неща, които в миналото са били просто научна фантастика", отбелязва Хауъл. „Това са открития, които ще ни позволят да правим неща, които никой не е могъл да направи преди. И се надяваме, че и други инженери, които ще надградят тези открития, ще ги приложат по начини, които ще направят света по-добро място".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !