Нов летящ дрон ще чисти минните полета по света

Създателите на машината имат за цел да почистят всички такива зони за десет години

Александър Александров Последна промяна на 26 юли 2016 в 17:00 2734 0

Днес ние може и да се радваме на впечатляващи технологични нововъведения всеки ден, лампите и кафе машините в някои домове вече могат да се включват през смартфона и дори някои четки за зъби и тампони вече имат връзка с глобалната мрежа.

Ако случаен извънземен наблюдател следи това, вероятно ще си помисли, че човечеството е решило всички други свои проблеми. За съжаление далеч не е така.

Докато тийнейджърите в развитите страни вече си слагат дигитални татуировки, огромни територии от Афганистан, Босна и Херцеговина, Ангола, Камбоджа и други държави по света днес са осеяни с мини, останали от войните и заплашват със смърт всеки, който има неблагоразумието да се озове в тях.

Изследователят Масуд Хасани е решил да се справи с този проблем, използвайки потенциала на технологии. Той е разработил специален летящ дрон, способен бързо, ефективно и най-вече – безопасно за хората – да обезврежда минни полета.

Машината, наречена Mine Kafon Drone, разполага с всичко необходимо, за да картографира даден терен, да открие скритите в него мини и да ги обезвреди, предизвиквайки контролиран взрив. Нейният създател се надява тя да спомогне за почистването на целия свят от изоставени военни мини за по-малко от десет години.

Дронът не само почиства минни полета, без да са застрашени човешки животи, а го прави и около 20 пъти по-бързо от другите съществуващи днес технологии. Освен това той е и около 200 пъти по-евтин от тях.

За да бъде пуснат в масово производство Mine Kafon Drone трябва да събере 70 000 евро в платформата за споделено финансиране Kickstarter.com. До момента той е събрал малко над 25 000 евро, а остават 36 дни до края на кампанията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !