25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов летящ дрон ще чисти минните полета по света

Създателите на машината имат за цел да почистят всички такива зони за десет години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 юли 2016 в 17:00 24330

Днес ние може и да се радваме на впечатляващи технологични нововъведения всеки ден, лампите и кафе машините в някои домове вече могат да се включват през смартфона и дори някои четки за зъби и тампони вече имат връзка с глобалната мрежа.

Ако случаен извънземен наблюдател следи това, вероятно ще си помисли, че човечеството е решило всички други свои проблеми. За съжаление далеч не е така.

Докато тийнейджърите в развитите страни вече си слагат дигитални татуировки, огромни територии от Афганистан, Босна и Херцеговина, Ангола, Камбоджа и други държави по света днес са осеяни с мини, останали от войните и заплашват със смърт всеки, който има неблагоразумието да се озове в тях.

Изследователят Масуд Хасани е решил да се справи с този проблем, използвайки потенциала на технологии. Той е разработил специален летящ дрон, способен бързо, ефективно и най-вече – безопасно за хората – да обезврежда минни полета.

Машината, наречена Mine Kafon Drone, разполага с всичко необходимо, за да картографира даден терен, да открие скритите в него мини и да ги обезвреди, предизвиквайки контролиран взрив. Нейният създател се надява тя да спомогне за почистването на целия свят от изоставени военни мини за по-малко от десет години.

Дронът не само почиства минни полета, без да са застрашени човешки животи, а го прави и около 20 пъти по-бързо от другите съществуващи днес технологии. Освен това той е и около 200 пъти по-евтин от тях.

За да бъде пуснат в масово производство Mine Kafon Drone трябва да събере 70 000 евро в платформата за споделено финансиране Kickstarter.com. До момента той е събрал малко над 25 000 евро, а остават 36 дни до края на кампанията.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.