Нов материал премахва леда от повърхности без прилагане на сила или химикали

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 септември 2018 в 12:22 3080 0

Кредит JIM LARRISON/FLICKR (CC BY 2.0)

За разлика от екологично опасните химически аерозоли, този материал използва светлина, за да се справи с леда. Той може да се прилага за самолети, вятърни турбини, петролни платформи и други конструкции, съобщава Science News.

Натрупването на лед може да доведе до проблеми, вариращи от нарушена производителност до катастрофални повреди. Но предотвратяването на обледеняването обикновено изисква енергоемки отоплителни системи или химически спрейове, които са вредни за околната среда.

Сега изследователите на MIT са разработили напълно пасивен начин за борба с натрупването на лед като новата система е описана в списание Science Advances.

Системата е забележително проста, базирана на трипластов материал, който може да се нанася или дори да се пръска върху повърхностите, които ще се обработват. Той събира слънчевите лъчи, превръща ги в топлина и ги разпространява така, че топенето да не се ограничава само до зоните, изложени директно на слънчева светлина. И след като веднъж е приложен, не се изисква по-нататъшно действие или източник на енергия. Той дори може да извършва размразяващата си работа през нощта, използвайки изкуствено осветление.

Този така наречен "фототермичен капан" се състои от три слоя: отгоре - покритие на металокерамична смес, която преобразува абсорбираната светлина в топлинна енергия, в средата - алуминиев слой, който разпределя топлината в целия лист като нагрява дори тези части, до които светлината не прониква и най-долу - основа от изолационна пяна. Капанът може да се захраянва както от слънчевата светлина, така и от светодиоди. 

Изследователите поставиха един лист с размери от 6,3 сантиметра от новия материал на слънце в ден, когато температурата е средно около -3,5 градуса по Целзий, заедно с лист от алуминий. В рамките на четири минути "фототермичен капан" се загрява до около 30° С, докато алуминият се затопля до около 6° С. След пет минути обикновено снегът на повърхността на фототермалния капан се разтопява, но алуминиевият лист остава затрупан със сняг.

За защита на повърхностите на обледеняване обикновено се използват енергоемки отоплителни системи или спрейове за самолети и други конструкции. Тези спрейове съдържат етиленгликол, химично вещество, което е вредно за околната среда. Авиокомпаниите не обичат да използват активно отопление, както поради причини, свързани с разходите, така и поради безопасността.

Като използва светлина за разтопяването на леда, новият фототермален капан може да осигури по-евтино и екологично чисто средство за поддържане на повърхностите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !