Нов медикамент "Троянски кон" успешно се бори с 6 типа ракови образувания

Токсично антитяло е последното оръжие в арсенала на надеждите за лечение на широк спектър от напреднали ракови заболявания.

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 февруари 2019 в 13:05 8040 0

С подхода в химиотерапията, наречен "Троянски кон", новият медикамент дава заявки за преминаване на по-високо ниво на клинични проучвания и тестване върху по-голям брой пациенти с различен тип заболяване. Този подход, разбира се, не е панацея, но вероятно е най-доброто, до което е възможно да се достигне в момента. 

Екип от Института за Изследване на Рака (The Institute of Cancer Research), Лондон и Кралската фондация Мардсън (The Royal Marsden NHS Foundation Trust) тестват ново лечение в клинично проучване, включващо 147 пациенти, за да се определят потенциалните здравни ползи и рисковете от странични ефекти.

Медикаментът Тisotumab vedotin, или просто TV е създаден от моноклонално антитяло и цитотоксичен компонент, който може фатално да увреди клетки. Или иначе казано, антитялото е величествен подарък - кон пред вратите на врага, който търси разпознавателни знаци в мембраните на клетките, наречени тъканни фактори и настоява да влезе. И докато всички нормални клетки притежават този фактор, голям набор от тумори го използват като начин да се делят безконтролно и така стават подходяща цел за цитотоксина, влизащ в ролята на химично оръжие. В този случай, съставката - смъртоносно оръжие е Мonomethyl auristatin E, молекула, която предотвратява възпроизвеждането на клетките. 

Онкологът Йохан де Боно (Johann de Bono) от Института за Изследване на Рака казва "Най-вълнуващото в този тип лечение е, че механизмът му на действие е напълно нов - действа като Троянски кон, за да се промъкне в туморните клетки и да ги убие отвътре. По-ранно наше изследване показва, че то има потенциала да се бори с голям брой различни типове рак и особено някои с много нисък процент на преживяемост." Това включва карциномите на шийката и на лигавицата на матката, пикочния мехур, яйчниците, хранопровода и белия дроб.

При тестваните пациентите с карцином на пикочния мехур се наблюдава най-внушителният резултат, като 27% от записаните доброволци наблюдават стабилизиране на заболяването си. В противоположния край са пациентите с рак на лигавицата на матката, като едва 7% от изследваните забелязват подобрение.

"Вълнуващо е да видим потенциала, проявен от TV при широк спектър от трудни за лечение карциноми.", споделя Пол Уъркман (Paul Workman), Изпълнителен директор на Института за Изследване на Рака. "Очаквам с нетърпение да видим напредък в клиничните изследвания и се надявам, че той (медикаментът - бел. авт.) може да помогне на пациенти, които вече са преминали през всяко възможно лечение".

Напредъкът обаче, върви бавно. Първата фаза на клиничните изпитвания започва през 2013г. с изпробване на безопасността на TV върху едва 27 пациенти. Година и половина по-късно при тях се появяват сериозни здравни проблеми, включително симптоми на диабет тип 2, възпаление на лигавиците и треска. При намаляване на дозите се наблюдава отслабване на най-притеснителните странични ефекти, но лечението не става безпроблемно с прояви най-често на кръвотечение от носа, гадене и хронична умора.

И все пак, когато е въпрос на живот и смърт, такива неживотозастрашаващи неразположения изглеждат тривиални. Първата фаза на изпитване води и до втора, която показва, че TV може да окаже голямо влияние върху пациенти с карциноми, които почти нищо не може да повлияе.

"Страничните ефекти на TV могат да бъдат управлявани и видяхме и други положителни резултати при проучването, всички те при пациенти в напреднал стадий на рак, които са били сериозно лекувани преди с други медикаменти и вече са изчерпали всички възможности за терапия.", казва де Боно.

Следващата стъпка е да се разшири втората фаза на проучването, включвайки рака на дебелото черво и на панкреаса, докато медикаментът се изследва и като вторично лекарство за рака на шийката на матката при пациенти, при които предишни лечения не са дали резултат.

Важно е да се отбележи, че не става дума за панацея, или за края на рака такъв, какъвто го познаваме. Но когато толкова много обещаващи лечения не успяват да преминат и стартовата линия, е вълнуващо да видим едно, което изглежда би могло да повлияе широк спектър от напреднали ракови заболявания.

Ако всичко се развива добре, можем след няколко години да очакваме трета фаза на изпитване, където ефикасността и безопасността на медикамента се сравняват със сходни методи на лечение. Всичко това изисква инвестиция на пари и време, така че не може да се очаква TV да стане скоро достъпен, ако въобще е възможно. Но наблюдаваният успех в приложението на тази вековна военна практика при противораковите препарати, вещае добро за този тип лечение.  

"Отчаяно се нуждаем от такова иновативно лечение, което да атакува рака по чисто нов механизъм, като остава ефективно и при тумори, станали резистентни към традиционните терапии", казва Уъркман.

Това проучване е публикувано в The Lancet Oncology.

Оригиналната статия в Science Alert можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !