Нов остров се появи край бреговете на Северна Каролина

Антония Петрова Последна промяна на 30 юни 2017 в 10:55 10301 0

Снимка: Chad Koczera

Край бреговете на американския щат Северна Каролина изненадващо се появи нов остров - участък от земя с дължина 1,6 км и ширина 300 м, обсипан с кости от китове, черупки от раци и останки от корабокрушения, и веднага се превърна в местна атракция, съобщава National Geographic.

Една от главните природни забележителности на щата Северна Каролина са Outer banks - 320-километрова ивица от тесни пясъчни бариерни острови. В състава им влиза остров Хатерас и едноименния нос - Кейп Хатерас. Това е най-крайната югоизточна точка на САЩ.

Акваторията на нос Хатерас е крайно динамична. Тук се срещат две океански течения - хладното Лабрадорско, насочено на юг, и топлото Флоридско (Гълфстрийм), насочено на север. Сблъсъкът им причинява силни завихряния и опасни бури, които водят до драстични промени в пейзажа. Корабокрушенията в тези неспокойни води се случват толкова често, че областта около нос Хатерас се нарича "Атлантическо гробище".

Снимка: Chad Koczera

Бурните води подриват брегове, но и създават временни наноси пясък, които обаче никога не се задържат за дълго - редовните завихрения на теченията отнасят пясъка обратно в океана. Именно след една такава буря вероятно се появява и островът, коментира фотографът Чад Кочера (Chad Koczera), който заснема невероятни кадри на появилата се суша и пуска фотосите в Instagram.

Микроостровът с продълговата извита форма се появява още през април и не само че продължава да стои на мястото си, но и непрекъснато се уголемява. Повърхността му е гъсто обсипана с черупки, а също и с отломки от стари кораби и кости на морски обитатели.

Областта е известна като място за риболов и по дъното има много рибарски куки. Затова и се срещат акули и риби скат. Към мястото обаче пристигат все повече туристи не заради акулите, а за да зърнат новата забележителност, наречена Черупковия остров (Shelly Island). Между острова и континента обаче тече опасно течение, затова достъпът до него не е никак лесен. Местните предупреждават туристите да не се опитват да преплуват или стигнат до там пеша. 

Не е известно още колко ще продължи да съществува островът, особено с променливите условия в района. 

Бурята, която вероятно е създала острова; Снимка: Chad Koczera

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !