Нов, по-добър начин за подреждане на числата, представят учени

Нови изследвания показват, че мозъците ни броят по-бързо отдолу нагоре, а не отляво надясно

Ваня Милева Последна промяна на 29 август 2022 в 00:01 11854 0

Ние, като част от европейската култура, по традиция представяме числата и количествата в пространството отляво надясно, но дали мозъкът ни не ги осмисля по-бързо отдолу нагоре?

Точно това установяват експериментално група австралийски учени в ново изследване, публикувано в PLOS ONE и представено в изданието The Conversation. Констатациите им може да имат последици за образованието, дизайна на оборудване и пространства, където трябва да се реагира светкавично, както и за самото възприемане числата.

Когато ви помолят да напишете последователно числата от едно до десет, как ги подреждате? Хоризонтално? Вертикално? Отляво надясно? Отгоре надолу? Бихте ли ги подредили произволно?

Често се приема, а и се преподава в училищата, че "правилното" подреждане на числата е отляво надясно (1, 2, 3, 4...), а не отдясно наляво (10, 9, 8, 7...).

Подреждането на числата хоризонтално е известно като "мисловна числова линия" и описва важен начин, по който представяме числата и количествата в пространството.

Проучванията показват, че хората предпочитат да разполагат по-големите числа отдясно, а по-малките - отляво.

Хората обикновено сравняват по-бързо и по-точно числата, когато по-големите са отдясно, а по-малките - отляво, а хората с мозъчни увреждания, които нарушават пространствената им обработка, показват подобни нарушения и в обработката на числата.

Но досега са проведени малко изследвания, които да проверят дали хоризонталното измерение е най-важното, което свързваме с числата.

Изследователите от Университета Монаш, Австралия., установяват, че хората всъщност обработват числата по-бързо, когато те са показани вертикално - с по-малки числа в долната част и по-големи числа в горната.

Не само хората

Нашите асоциации между числата и пространството се влияят от езика и културата, но тези връзки не са характерни само за хората.

Тестовете върху тридневни пиленца показват, че те търсят по-малките числа най-често отляво, а по-големите - отдясно. Гълъбите и сините сойки изглежда имат мисловна числова линия от ляво на дясно или от дясно на ляво, в зависимост от индивида.

Дори тридневните пилета имат нещо като мислена числова линия. Кредит: eren/Flickr (CC BY 2.0)

Тези открития предполагат, че асоциациите между пространството и числата може да са заложени в мозъците на хората и другите животни.

Въпреки това, макар че в много изследвания са разгледани хоризонталните мисловни числови линии от ляво на дясно и от дясно на ляво, малко от тях са изследвали дали доминиращата ни мисловна числови линия изобщо е хоризонтална.

Как са проверени тези пространствено-цифрови асоциации

За да проверят колко бързо хората могат да обработват числата в различни подредби, авторите на проучването организират експеримент, при който на хората са показани двойки числа от 1 до 9 на монитор и те с помощта на джойстик показват къде се намира по-голямото число.

Ако например на екрана са показани числата 6 и 8, правилният отговор ще бъде 8. Участникът показва това като движи джойстика към 8 възможно най-бързо.

За да се измери възможно най-точно времето за реакция на участниците, се използват монитори с бързо обновяване на 120 херца и високопроизводителни аркадни джойстици с нулево забавяне.

Какво бе установено

Когато числата са разделени както вертикално, така и хоризонтално, изследователите установяват, че само вертикалното разположение влияе на времето за реакция.

Това предполага, че при възможност да използват хоризонтално или вертикално мисловно представяне на числата в пространството участниците използват само вертикалното представяне.

Когато по-голямото число се намира над по-малкото, хората реагират много по-бързо, отколкото при всяко друго разположение на числата.

Това предполага, че нашата мисловна числова линия всъщност върви отдолу (от малките числа) към върха (големите числа).

Защо това е важно?

Числата влияят на почти всяка част от живота ни и на нашата безопасност. Фармацевтите трябва да измерват правилно дозите на лекарствата, инженерите трябва да определят напреженията в сградите и конструкциите, пилотите трябва да знаят скоростта и височината си, а всички ние трябва да знаем кой бутон да натиснем в асансьора.

Начинът, по който се научаваме да използваме числата, и начинът, по който дизайнерите избират да ни показват цифровата информация, може да има важни последици за начина, по който вземаме бързи и точни решения.

Всъщност в някои критични за времето среди за вземане на решения, като пилотските кабини на самолетите и борсовите площадки, числата често се показват вертикално.

"Нашите констатации, както и друго скорошно проучване, могат да имат значение за дизайнерите, които се стремят да помогнат на потребителите бързо да разбират и използват цифрова информация", подчертават авторите.

Съвременните устройства дават възможност за много иновативни варианти за показване на числата, което може да помогне на хората да използват технологиите по-ефективно и безопасно.

Има и последици за образованието, които предполагат, че трябва да учим децата да използват вертикални мисловни числови линии отдолу-нагоре, както и познатите отляво-надясно.

Изглежда, че мозъците ни са устроени така, че да използват числата най-ефективно - и това може да ни помогне да разберем по-лесно как работят числата. The Conversation

Авторите на статията в The Conversation са Люк Грийнакр (Luke Greenacre), старши преподавател по маркетинг в Университета Монаш; Ейдриън Дайър (Adrian Dyer), доцент в Университета Монаш; Джейр Гарсия (Jair Garcia), изследовател и анализатор в Университета Монаш, и Скарлет Хауърд (Scarlett Howard), преподавател в Университета Монаш.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценза на Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !