Нов полет с Falcon 9 - два дни след изстрелването на BulgariaSat-1

Наука OFFNews Последна промяна на 25 юни 2017 в 15:09 6460 1

Снимка: Iridium

Само два дни успешното извеждане в орбита на българския геостационарен сателит BulgariaSat-1 SpaceX е готова за нов старт на ракета за многократна употреба Falcon 9. Този път тя ще бъде с десет нови сателита от мрежата на Iridium - американска компания за мобилни комуникации.

Стартът е планиран за 23:25 ч. българско време от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния. Това ще бъде 37-тото поред изстрелване на ракета от този тип. Прогнозите сочат за 100% шанс за благоприятно време.

На живо можете да проследите събитията на Ванденберг от сайта на Space flight now.

Всеки от сателитите на Iridium, конструирани от Thales Alenia Space и Orbital ATK, е с размерите на малък автомобил (860 кг). Те ще подменят остарелите сателити на компанията, изстреляни в края на 90-те и началото на 2000-та година. Базираният във Вирджиния, САЩ, телеком планира да разположи общо 66 сателита на орбита около Земята. 

Снимка: Iridium

Изстрелването на сателитите на Iridium се отлага от октомври миналата година. Ако днешният старт се осъществи, това ще бъде рекорд за компанията на милиардера Илън Мъск за най-кратко време между мисии на Falcon 9.

Подобни срокове са ненадминати в съвременната история на американските търговски изстрелвания. Конкурентът на SpaceX - United Launch Alliance, джойнт-венчър 50-50 между Boeing и Lockheed Martin, изстреля свои ракети Atlas 5 от Кейп Канаверал и Ванденберг с разлика от шест дни. Компанията на United Launch Alliance - Delta rocket family пък осъществи два полета за четири дни - и двата от Кейп Канаверал през 2014 г. с бустери Delta 4 и Atlas 5.

Преди това, през 1997 г., две построени от Boeing ракети Delta 2 полетяха от Кейп Канаверал и Ванденберг с разлика от три дни. 

Извън САЩ рекордите са по-големи - две руски ракети Союз полетяха само с два часа разлика през март 2015 г. - от космодрума Байконур с екипаж от трима души и от европейската космическа база във Френска Гвиана с два навигационни сателита Галилео. През 2013 г. двойка ракети Союз също бяха изстреляни с два часа разлика от Казахстан и Френска Гвиана. Други ракети Союз са летели с 24 часа помежду си по време на Съветския съюз.

Китайските ракети Long March 2, 3 и 4 също са летели през няколко дни. Последният пример беше през септември 2015 г., когато Long March 3B и Long March 2D излетяха с промеждутък от 37 часа от различни части на Китай.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

27.06 2017 в 07:29

Не разбрах смисъла на такова подреждане. Това значи само, че въпросните учреждения са си запазили място на по два космодрума, и че имат по две стартови команди. По никой начин не говори нищо за скорострелността на стартовите площадки, нито за готовността на ракетите.