11 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов проект за проучване на черноморските делфини

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 март 2019 в 00:00 22830

Над 5 държави, обединени от една цел - събиране на данни за разпространението и числеността на популациите на делфините в Черно море и въздействието на при улова, например заплитането на делфини в рибарски мрежи.

Проектът е озаглавен „Подкрепа за прилагането на РДМС в Черно море чрез създаване на регионална система за мониторинг на морските бозайници (Д1) и мониторинг на шума (Д11) за постигане на ДЕС“ – CeNoBS. Началната среща на проекта се проведе в Брюксел, където се събраха партньори и специалисти от над 5 страни - България, Монако, Румъния, Украйна и Турция. Проектът е с продължителност 24 месеца и е финансиран от Европейския съюз чрез Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия.

Предложените дейности ще попълнят базовата информация за разпространението/числеността на популациите на делфините в Черно море и въздействието на приулова, както и липсата на опит по прилагане на ефективен мониторинг на шума.  Основните цели са оценяването на критериите, свързани с делфините (Д1) и установяването на прагови стойности, да се оцени и подпомогне развитието на мониторинга на шума (Д11) в Черно море, както и да се подобри координацията в Черноморския регион чрез разпространение на дейностите и резултатите по проекта.
С тази цел са ангажирани партньори от две държави-членки на ЕС (Румъния и България), както и трети страни: Украйна, Монако и Турция.

Компетентните органи на двете държави-членки на ЕС са партньори на проекта - Министерство на водите и горите, Румъния, и Басейнова дирекция Черноморски регион, България, заедно с отговорните за научната част от прилагането на РДМС - Институт по океанология към Българска академия на науките (ИО-БАН) и Национален институт за морски изследвания и развитие „Григоре Антипа“ - НИМРД. СНЦ Зелени Балкани (България) и неправителствената организация Mare Nostrum (Румъния) ще подпомагат институтите в осъществяването на всички дейности.
„Най-големите открития на човечеството все още ни чакат в морето” казва Мортен А. Стрьокснес в своята „Морска книга”. И проекти като CeNoBS имат за цел да полагат грижите за средата, в която ни чакат тези открития, и която осигурява на обществото ни многобройни ресурси. Открития, с които да подобрим качеството си на живот в дългосрочен план.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.