Нов проект за проучване на черноморските делфини

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 март 2019 в 00:00 3527 0

Над 5 държави, обединени от една цел - събиране на данни за разпространението и числеността на популациите на делфините в Черно море и въздействието на при улова, например заплитането на делфини в рибарски мрежи.

Проектът е озаглавен „Подкрепа за прилагането на РДМС в Черно море чрез създаване на регионална система за мониторинг на морските бозайници (Д1) и мониторинг на шума (Д11) за постигане на ДЕС“ – CeNoBS. Началната среща на проекта се проведе в Брюксел, където се събраха партньори и специалисти от над 5 страни - България, Монако, Румъния, Украйна и Турция. Проектът е с продължителност 24 месеца и е финансиран от Европейския съюз чрез Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия.

Предложените дейности ще попълнят базовата информация за разпространението/числеността на популациите на делфините в Черно море и въздействието на приулова, както и липсата на опит по прилагане на ефективен мониторинг на шума.  Основните цели са оценяването на критериите, свързани с делфините (Д1) и установяването на прагови стойности, да се оцени и подпомогне развитието на мониторинга на шума (Д11) в Черно море, както и да се подобри координацията в Черноморския регион чрез разпространение на дейностите и резултатите по проекта.
С тази цел са ангажирани партньори от две държави-членки на ЕС (Румъния и България), както и трети страни: Украйна, Монако и Турция.

Компетентните органи на двете държави-членки на ЕС са партньори на проекта - Министерство на водите и горите, Румъния, и Басейнова дирекция Черноморски регион, България, заедно с отговорните за научната част от прилагането на РДМС - Институт по океанология към Българска академия на науките (ИО-БАН) и Национален институт за морски изследвания и развитие „Григоре Антипа“ - НИМРД. СНЦ Зелени Балкани (България) и неправителствената организация Mare Nostrum (Румъния) ще подпомагат институтите в осъществяването на всички дейности.
„Най-големите открития на човечеството все още ни чакат в морето” казва Мортен А. Стрьокснес в своята „Морска книга”. И проекти като CeNoBS имат за цел да полагат грижите за средата, в която ни чакат тези открития, и която осигурява на обществото ни многобройни ресурси. Открития, с които да подобрим качеството си на живот в дългосрочен план.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !