Нов рекорд в точността на атомните часовници

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 април 2015 в 08:39 3599 0

Кредит Brad Baxley and Ye Labs

Учени са представили нова версия на атомен часовник на базата на стронций, който избързва или закъснява с една секунда за 15 милиарда година, според доклад, публикуван в списание Nature Communications.

В съвременните атомни часовници лазери забавят движението на атоми като по този начин те се охлаждат до температура, близка до абсолютната нула. Освен това лазерното излъчване кара електроните на атомите да прескачат между енергийните нива.

В основата на принципа на атомния часовника е регистрацията на тези преходи, като точността на часовника зависи от това доколко точно може да се измери честотата на тези преходи.

Друго важно качество на един атомен часовник е неговата стабилност. Тя се определя от това доколко съвпадат интервалите от време между самите преходи. 

В началото на миналата година, група от физици, водена от Чун Йе (Jun Ye) от американския Национален институт за стандарти и технологии е представил  нов модел атомен часовник, който ще закъснява или избързва с една секунда на 5 милиарда години, което е нов абсолютен рекорд на точност.

Сега изследователите са успели да утроят точността на часовника и да подобрят стабилността му с 50%.

Тази висока точност и чувствителност на атомните часовници позволява да се използват в много необичайни изследвания. С тях може да се видят ефектите от Айнщайновата теория на относителността като се наблюдава как гравитацията влияе на хода на времето на различни височини - атомните часовници ще тиктакат по-бързо в планините, отколкото в равнините.

Този ефект, според Чун Йе, ще се забележи, дори ако се повдигне часовника на височина от само два сантиметра. Той казва, че тези качества на атомния часовник може да се използват, за да се направи точна триизмерна карта на Земята и други изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !