11 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов рекорд за високотемпературна свръхпроводимост

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 август 2015 в 10:36 93650
Снимка: Mai-Linh Doan/Wikimedia/Creative Commons

Сероводород е станал свръхпроводник при рекордно висока температура, докладват вчера немски физици.

В твърдо състояние съединението провежда електричество без съпротивление при 203,5 K, около -70° С.

Това все още ниска температура, но е далеч по-висока, отколкото е постигана някога, една голяма крачка, приближаваща ни до висшата цел за постигане на свръхпроводимост при стайна температура, коментира списание Science.

Постижението е плод на усилията на физиците от Института по химия Макс Планк (Германия), под ръководството на Александър Дроздов и Михаил Еремец (Alexander Drozdov and Mikhail Eremets) и е публикувано в Nature.

Резултатът може да възроди надеждите за свръхпроводници, които работят при стайна температура. Но има уловка: Магията на сероводорода работи само при налягане 100 милиона пъти атмосферното, приблизително една трета по-високо от налягането в земното ядро. Това състояние го прави непрактично за повечето приложения. Но дори и така, откритието вече променя хода на изследванията за свръхпроводимостта.

Това постижение е развитие на миналогодишен експеримент, в който същият научен колектив направи сероводорода свръхпроводим при температури -83 ° C, което бе съобщено в arXiv.org . Германските учени успяха подобрят условията, заменяйки обикновените водородни атоми с техния тежък изотоп - деутерия.

Трябва да се отбележи, че да се направят измервания не е било лесно, използваните "шайби" H2S имат диаметър по-малък от този на човешкия косъм.

Свръхпроводимост на сероводород при същото налягане и температура още през ноември миналата година е прогнозирано от китайски теоретични физици. При тези условия H2S се превръща в H3S, който има нулево електрическо съпротивление, т.е. е свръхпроводник. "Имахме късмет, защото този модел веднага обяснява нашите резултати", - коментира Еремец.

Свръхвисокото налягане от стотици хиляди или дори милиони атмосфери е необходимо, за да придаде достатъчна твърдост на веществата - свръхпроводници (да станат метали). Учените се надяват, че в близко бъдеще същата цел може ще бъде постигната чрез промяна на структурата на материята по никакъв друг начин.

Игор Мазин (Igor Mazin) от Военно-морската изследователска лаборатория във Вашингтон нарича в Nature постижението на Дроздов и Еремиц "Свещения Граал на свръхпроводниците", в смисъл, че то коренно ще промени изследванията в тази област. Същото мнение се споделя и от Фан Жанг (Fan Zhang), физик от Университета на Тексас в Далас, който нарича откритието на колегите "историческо" и изразява увереност в неговите "водещи далече последици".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.