Нов свитък е намерен в пещерите на Мъртво море за първи път от 60 години

Ваня Милева Последна промяна на 18 март 2021 в 00:02 9128 0

Една от пешерите в Кумран. Кредит: Wikimedia Commons

За първи път през последните 60 години в пещерите на Мъртво море е открита нов образец от кумранските ръкописи. Други находки включват детска мумия и кошница, които са на няколко хилядолетия. Откритията са направени по време на мащабна експедиция за търсене на исторически артефакти в Юдейската пустиня. Това съобщава онлайн изданието Haaretz с позоваване на Израелското управление за антики.

През 2017 г. в Израел стартира необичаен научен проект. С финансовата подкрепа на Министерството на Йерусалим и националното наследство и Департамента по археология на гражданската администрация на Западния бряг, археолози от Управлението на антиките на Израел за буквално прерарят деретата и пещерите на Юдейската пустиня. По този начин държавата се опитва да предотврати плячкосването на древни тайници. Към днешна дата вече са проучени около 80 километра пустинни пещери, което е само половината от територията, определена за изследвания. На труднодостъпни места археолозите използват дронове за въздушно разузнаване.

Пещерите в Кумран. Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

В рамките на този проект е открит нов свитък, или по-скоро 24 фрагмента от свитъка. Текстът е написан на гръцки, но за името на бог Яхве се използват букви от еврейската азбука. Тяхното изписване, както отбелязва Управлението на антиките, е типично за периода на Първия храм (950-586 г. пр. н. е.). Установено е също, че текстът е написан от двама различни писари. По предварителни данни ръкописът представлява откъси от писанията на Дванадесетте малки пророци. Това е името на книгите на старозаветните пророци, които са по-малки по обем от книгите на великите пророци. По новите фрагменти са идентифицирани редове от книгите на пророците Наум (1:5-6) и Захария (8:16-17). Възможно е новите фрагменти да са липсващото парче от свитъка на Малките пророци, което е открито през 1952 г. и съдържа пророчествата на Михей.

Фрагменти от свитъка на Дванадесетте по-малки пророци. Кредит: Shai Halevi / Israel Antiquities Authority

Фрагменти от свитъка на Дванадесетте малки пророци. Кредит: Shai Halevi / Israel Antiquities Authority

Управлението на антиките на Израел обръща внимание и на мястото, където е намерен свитъкът - Пещерата на ужаса. Това име е дадено на пещерата през 50-те години, когато археолозите откриват скелетите на 40 души - мъже, жени и деца. Хората са се били скрили в пещерата по време на еврейското въстание, водено от Шимон Бар-Кохба. Продължило от 132 до 136 година и завършило с поражението на евреите. На върха на скалата, в която се намира Пещерата на ужаса, има следи от лагер на римската армия. Липсата на следи от насилствена смърт върху скелетите в пещерата кара археолозите да предположат, че римляните са обсаждали бунтовниците, докато те умират от глад и жажда. Може би римляните са направили това от съображения за сигурност - лесно е да се падне от скалата. Поради опасния достъп, входът в пещерата е забранен и до днес.

Към този период се отнася открития тайник с монети, на които са изобразени традиционни еврейски символи - финикова палма и арфа. Както и върхове на стрели и върхове на копия, фрагменти от текстил, сандали и дори гребени за въшки.

Монетите, намерени в пещерите. Кредит: Ofer Sion / Israel Antiquities Authority

Други важни находки не са свързани със свитъците от Мъртво море и принадлежат към други исторически епохи. В същия пролом на Нахал-Дарга, където се намира Пещерата на ужаса, се намират известните пещери Мурабаат. През 1952 г. в тях са намерени свитъци - писмо от Шимон Бар-Кохба и други документи от това време, както и доказателства, че пещерите са били използвани от хора от медната епоха (3500-1700 г. пр. н. е.). Но въпреки проучването на пещерите, Службата за антиките е получила съобщение, че тийнейджъри от предармейското училище Нофей Прат са открили там древен артефакт. Оказа се кошница с капак с обем 90-100 литра, изработена от тръстика. Тя е добре запазена благодарение на сухия микроклимат на пещерите, но вътре няма следи от съдържанието й. Проведеният радиовъглероден анализ датира кошницата от епохата на неолита - преди 10 500 години.

Кошница от пещерaта Мурабаат. Кредит: Yaniv Berman / Israel Antiquities Authority

10 500-годишната кошница с капак, след почистването й. Кредит: Yaniv Berman / Israel Antiquities Authority

Последното откритие, съобщено от Управлението на антиките, е детска мумия. Останките, най-вероятно, са на момиче на 6-12 години, свито на топка, покрито с одеяло или увито в плат преди около 6 хиляди години и с течение на времето те естествено мумифицирано.

Мумия на дете, увито в плат. Кредит: Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority

Свитъците от Мъртво море, или Кумранските ръкописи, е общо име за древни документи, открити в различни райони около Мъртво море: Кумран, Масада, Вади Мурабат, Хирбет Мирде. Повечето от тях са написани с мастило от въглен върху пергамент, има отделни свитъци от папирус и медни плочки с релефен текст върху тях. Според палеографията и радиовъглеродния анализ по-голямата част от тази библиотека датира от периода 250 г. пр. н. е. до 68 г. сл. н. е. Сухият климат на Юдейската пустиня им е позволил да оцелеят.

За първи път такава находка е направена от бедуински овчар през 1947 година. Оттогава са намерени стотици свитъци, състоящи се от приблизително 25 хиляди фрагмента. Само три находки могат да се считат за относително пълни ръкописи. Всички свитъци от Мъртво море съдържат религиозни текстове.

Фрагменти от свитъка на Дванадесетте по-малки пророци в лабораторията на Управлението на антиките на Израел.  Кредит: Shai Halevi / Israel Antiquities Authority

По своя състав тази сбирка не е специално подбрана колекция от ръкописи, а излезли от употреба фрагменти от религиозни свитъци. Съгласно нормите на еврейската религия, унищожаването на култови предмети и свещени текстове е забранено, такива вещи, станали вече негодни за използване, трябва да бъдат скрити в специални хранилища - генизи. За науката генизите са ценни източници на древни текстове.

От 1955 г. издателството на Университета Оксфорд публикува многотомно издание Discoveries in the Judaean Desert („Открития в Юдейската пустиня“), в което може да се видят намерените фрагменти - с подробни описания и преводи. А Израелската служба за антиките, заедно с Google, публикува снимки на архива на тези фрагменти в специален сайт.

Източник: Israel Finds New Dead Sea Scrolls, First Such Discovery in 60 Years, Haaretz

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !