02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов вид гигантска костенурка е намерен на островите Галапагос

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 октомври 2015 в 08:25 63040
Снимка: Washington Tapia

С помощта на ДНК анализ е установено, че костенурките на един от островите Галапагос, Санта Круз, които досега се смятаха за един вид, всъщност са два.

Има две популации гигантски костенурки на остров Санта Круз: тези, които живеят в източната част на острова са известни като Cerro Fatal и тези на запад и югозапад са наричани Reserva. Двете групи си приличат толкова много, че доскоро бяха считани от един и същи вид, Chelonoidis porteri, обяснява National Geographic

Екипът учени от Йейл публикува описанието на новия вид вчера в списание PLoS ONE.

Изследователски екип, ръководен от еволюционния биолог от Йейл Adalgisa Caccone, анализира повтарящи се участъци от ядрена ДНК и наследената по майчина линия митохондриална ДНК от двете популации и открили, че по-малките популации Cerro Fatal и по-големите Reserva са не само различни видове, но са и по-тясно свързани с видове по други острови, отколкото една с друга.

Снимка: Adalgisa Caccone

Екипът на Caccone е трябвало да реши коя от тези две групи е новият вид.

Групата учени се опитали да намерят отговора назад във времето, в по-старите музейни екземпляри - например в образци, събрани в началото на 1900 и считани за отличен пример за вида C. porteri.

Но генетичният анализ разкрил, че образецът е хибрид: Той е имал ядрената ДНК на популацията Reserva, но митохондриална ДНК на Cerro Fatal.

В крайна сметка ядрената ДНК спечели: по-голямата популация Reserva остава C. porteri, а по-малката популация Cerro Fatal става Chelonoidis donfaustoi, кръстена на пазача Дон Фаусто Лерена Санчес, който се е грижил за последния представител на слонските костенурки - Самотния Джордж.

"Според нашите оценки, общия брой индивиди от този вид е 250-300", - съобщи еквадорският учен Уошингтън Тапиа (Washington Tapia), участник в проучването. 

С новото откритие на архипелага Галапагос стават общо 11 вида гигантски костенурки, съществуващи в момента. Описани са още 4 вида, но те са вече изчезнали.

Островите Галапагос са разположени в Тихия океан и са територия на Еквадор. Зоната на островите Галапагос е дом на много уникални видове, включително гигантски костенурки, игуани, някои видове птици и други животни. Учените смятат, че наблюденията на Галапагоските костенурки са били отправната точка на Чарлз Дарвин, за да развие своята теория на еволюцията чрез естествен отбор. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.