Нов вид мекотело е наречено в чест на Дейвид Бауи, но не и съзвездие

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2017 в 10:00 3703 0

Близо до крайбрежието на Хавана е намерен нов вид голохрило мекотело, което може да променя цвета си. Необичайното животно е наречено Jorunna davidbowiei, в чест на починалия през 2016 г. музикант Дейвид Бауи.

В стресова ситуация мекотелото става розово или виолетово. В привична обстановка мекотелото има бял цвят и е практически прозрачно

Авторите на откритието са Леополдо Moрo (Leopoldo Moro) от държавната служба по биоразнообразието на Канарските острови (испански архипелаг в Атлантическия океан) и Хесус Ортеа (Jesús Ortea) от Университета в Овиедо (Северна Испания) и научен сътрудник в Института по океанология на Хавана, съобщава сайтът CiberCuba.

Интересно е, че първите образци на Jorunna davidbowiei са намерени в Националния аквариум на Куба, където са се съхранявали в продължение на много години, докато не са проучени от испанските учени. Те сравняват двата образеца, съхранявани в Института по океанология на Куба, с уловените живи обитатели на този регион на Мексиканския залив и ги изследват.

Проучването потвърждава хипотезата, че мекотелото е нов вид, в резултат на което те получават правото да го регистрират като откриватели.


"Заради способността му да променя цвета си, този вид е наречен в чест на великия музикант и певец, "хамелеон" Дейвид Бауи, който почина през януари 2016 г.", - заявиха авторите на изследването в Vieraea. Както обясниха учените, неговата музика има собствен музикален имидж, основан на личността на певеца.


Интересно е, че промяната на окраската не е свързана с храната и не служи за маскировка. Подобна реакция на стресова ситуация е присъща на хамелеоните и главоногите мекотели. Например октоподите променят цвета си, използвайки клетки хроматофори, съдържащи мехурчета с пигмент, които се деформират при мускулни усилия. Учените предполагат, че механизмът за промяна на окраската на Jorunna davidbowiei може да е сходен с този механизъм на главоногите.

Скоро, след като почина британската рок легенда Дейвид Бауи, белгийската обществена обсерватория MIRA Public Observatory и местната радиостанция обявиха, че имат намерение да нарекат на името на Бауи съзвездие с формата на мълния. Този грим бе на лицето на музиканта, когато бе сниман за корицата на албума Aladdin Sane (1973).

За съжаление механизъм за подмяна или присвояване на ново име на съзвездие не съществува. Небето вече е разделено на 88 съзвездия, които обхващат цялата небесна сфера.

Имената им са присвоени от Международния астрономически съюз - единственият орган, който може да го направи официално. Седемте звезди, образуващи формата на мълния, всъщност са група от звезди, псевдосъзвездие. Те могат да бъдат част от едно или няколко съзвездия. В този случай псевдосъзвездието е образувано от звезди на съзвездието Везни, Скорпион, Кентавър и Южен триъгълник.

Трябва да се отбележи, че астрономите почетоха Дейвид Бауи още приживе. На 5 януари 2015 в негова чест е кръстен астероид от Големия астероиден пояс между Марс и Юпитер. Той носи името 342843 DavidBowie.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !