Нов вид речен рак е кръстен на Сноудън

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 11:26 6752 0

Кредит Christian Lukhaup

Cherax snowden

Немският изследовател Кристиан Лухауп (Christian Lukhaup), голям фен на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, е кръстил в негова чест новооткритият вид речен рак. 

Раците от вида Cherax snowden живеят в сладководните потоци в Западна Папуа в Индонезия. Описанието на новият рак е публикувано в понеделник в научното списание ZooKeys.

Според Лухауп, водещ автор на съобщението, Сноудън е "американски борец за свобода" и "името му е символ на опозицията", цитиран от The ​​Washington Post,

"След като описах два нови вида, реших да нарека един от тях в чест на Сноудън, който дълбоко ме впечатли" - споделя ученият. "Исках да покажа подкрепата си за Едуард Сноудън. Мисля, че това, което той направи, е нещо много специално."

Според описанието, раците Cherax snowden има "мощен външен вид", клещите на животното са малки по размер, зелени с портокалова ивица - според изследователите - много ефективни и могат да предизвикат силна болка. Живеят под камъните и излизат през нощта, за да ловуват. Достигат размери от 7 до 10 см.

Учените попаднали на вида Cherax snowden благодарение на жителите Кепала Баранг, които ги отглеждали като домашни любимци.

Припомняме ви, че през 2013 г. бившият сътрудник на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ Едъуард Сноудън оповести информация, че американските разузнавателни служби следят гражданите на много страни по света, в т.ч и държавни глави. След това, самият той бе обвинен от САЩ в шпионаж .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !