Нова ХИВ ваксина показва забележителни резултати в първо проучване върху хора

Ваксината успя да стимулира производството на нужните имунни клетки и може да се превърне в първия етап от многоетапна ваксинална стратегия за борба с ХИВ и различни други вирусни заболявания

Ваня Милева Последна промяна на 06 април 2021 в 00:00 8642 0

Кредит: European Pharmaceutical Review

Нов ваксинен подход за превенция на ХИВ показва добри резултати във фаза I на проучванията, съобщават IAVI и Scripps Research. Според организациите, ваксината успешно е стимулирала производството на редките имунни клетки, необходими за създаване на антитела срещу ХИВ при 97% от участниците.

Ваксината се разработва, за да действа като имунен праймер (молекула например къса верига на РНК или ДНК, чието присъствие е необходимо за образуването на друга молекула например по-дълга верига ДНК), за да задейства активирането на естествени В клетки чрез процес, наречен насочени зародишни линии, като първи етап в многостепенен режим на ваксина, за да предизвика производството на много различни видове широко неутрализиращи антитела (bnAbs). Стимулирането на производството на bnAbs се преследва като Свещения граал от десетилетия. Надеждата е, че тези специализирани кръвни протеини могат да се прикрепят към повърхностните шипови протеини на ХИВ, които позволяват на вируса да нахлуе в човешките клетки и да ги деактивира използвайки труднодостъпни региони, които не се различават много между щамовете.

"Ние и други колеги постулирахме преди много години, че за да индуцирате bnAbs, трябва да се стартирае процеса като се задействат правилните В клетки - клетки, които имат специални свойства, които им дават потенциал да се развият в bnAb-секретиращи клетки", обяснява д-р Уилям Шийф (William Schief), професор и имунолог в Scripps Research и изпълнителен директор по проектиране на ваксини в Центъра за неутрализиращи антитела на IAVI, чиято лаборатория разработва ваксината.

„В това проучване целевите клетки бяха само около една на милион от всички естествени В клетки. За да получим правилния отговор на антителата, първо трябва да засилим правилните В клетки. Данните от това проучване потвърждават способността на ваксинния имуноген да прави това".

Шийф представи резултатите на виртуалната конференция на HIV Research for Prevention (HIVR4P) на Международното общество за СПИН на 3 февруари.

Във фаза I IAVI G001, 48 здрави възрастни доброволци са включени да получават или плацебо, или две дози от ваксинното съединение, eOD-GT8 60mer, заедно с адювант, разработен от GlaxoSmithKline.

Един от водещите следователи в процеса, д-р Джули Макелрат (Julie McElrath), старши вицепрезидент и директор на отдела за ваксини и инфекциозни болести на Изследователския център Фред Хътчинсън, заяви, че процесът е „знаково проучване в областта на ваксината срещу ХИВ“, добавяйки, че те са демонстрирали „успех в първата стъпка от пътя за индуциране на широки неутрализиращи антитела срещу ХИВ-1".

ХИВ засяга повече от 38 милиона души в световен мащаб и е сред най-трудните за защита с ваксина вируси, до голяма степен поради необичайно бързата мутация, която им позволява постоянно да се развиват и да избягват имунната система.

„Това проучване демонстрира принципно доказателство за нова концепция за ваксина срещу ХИВ, концепция, която може да се приложи и към други патогени. С многобройните ни сътрудници от изследователския екип показахме, че ваксините могат да бъдат проектирани да стимулират редки имунни клетки със специфични свойства и тази целенасочена стимулация може да бъде много ефективна при хората. Вярваме, че този подход ще бъде от ключово значение за създаването на ваксина срещу ХИВ и вероятно е важен за направата на ваксини срещу други патогени", коментира Шийф.

От компанията заявяват, че това проучване поставя началото на допълнителни клинични изпитвания, които ще се стремят да усъвършенстват и разширят подхода с дългосрочната цел да създадат безопасна и ефективна ваксина срещу ХИВ. Като следваща стъпка сътрудниците на компанията ще си партнират с биотехнологичната компания Moderna, за да разработят и тестват ваксина, базирана на мРНК, която използва подхода за производство на същите полезни имунни клетки. Според екипа, използването на мРНК технология може значително да ускори темпото на развитие на ваксината срещу ХИВ, както при ваксините срещу COVID-19.

„Това е огромно постижение за науката за ваксините като цяло“, отбелязва д-р Денис Бъртън (Dennis Burton), професор и председател на Катедрата по имунология и микробиология в Scripps Research, научен директор на Центъра за неутрализиращи антитела IAVI и директор на  консорциум за разработване на ваксини срещу СПИН към американските Национални здравни институти (NIH).

„Това клинично изпитване показа, че можем да стимулираме имунните реакции по предсказуеми начини за създаване на нови и по-добри ваксини, и не само срещу ХИВ. Ние смятаме, че този тип инженеринг на ваксини може да се приложи по-широко, окривайки нов етап във ваксинологията".

Учените смятат, че същият подход може да се приложи и за ваксини за други предизвикателни патогени като грип, денга, зика, хепатит С и малария.

Източник: NEWS Novel HIV vaccine approach shows promise in “landmark” first-in-human trial, European Pharmaceutical Review

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !