Нова мисия до Плутон ще й върне статута на планета

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 април 2016 в 12:00 2985 0

От 24 август 2006 Плутон бе понижен в ранг от планета на планета-джудже с решение на Международния астрономически съюз.

Световноизвестният астрофизик Нийл де Грас Тайсън оглави комитет по възстановяването на статута на планета на Плутон. В инициативата се включиха именити учени от цял свят като ръководителят на мисията New Horizons Алън Стърн, астрофизикът-музикант Брайън Мей и много други, съобщи НАСА.

Преди 10 години на конференция на Международния астрономически съюз (International Astronomical Union - IAU) Плутон е изхвърлен от планетарното семейство на Слънцето. Астрономите гласуват ново определение за планета от три критерия.

В новото определение се приема, че едно тяло, за да бъде планета трябва:

  1. да е в орбитата около Слънцето (или съответната звезда)
  2. да бъде достатъчно голяма, че гравитацията й да я оформи почти като сфера;
  3. да не е сателит на друга планета и да няма в своята орбита други подобни по размер формации, т.е. да е гравитационно доминиращото образувание в района си.

"[Плутон] отговаря на изискванията във всяко едно отношение", заяви Стърн. Астрономите, а не планетарните учени" съставиха определение, което всъщност е лъжливо".

Новият комитет направи днес, 1-ви април първото си заседание, на което се взеха важни решения. Едно от тях е да се съберат средства за нова мисия до Плутон, която да раздроби спътника й Харон. Именно неговото съществуване е основната причина за разжалването на Плутон като планета - заради Харон не се изпълнява 3-тото условие на Международния астрономически съюз.

Днес стартира кампанията за набиране на средства в уебсайта за споделено финансиране Kickstarter.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !