Нова планета-джудже е открита в покрайнините на Слънчевата система

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юли 2016 в 09:00 6389 0

Орбитата на RR245 и на много от известните транснептунови обекти. Източник: Outer Solar System Origins Survey (OSSOS)

Международен екип от астрономи са открили нова планета-джудже с диаметър около 700 км в орбита далече отвъд Плутон. С нея планетите-джуджета стават шест - Плутон, Церера, Ирида, Макемаке, Хаумея и новият обект с работно име RR245.

Откритието е направено с телескопа CFHT (Canada France Hawaii Telescope) и е регистрирано от Международния астрономически съюз (IAU) на 10 юли тази година.

Обектът RR245 първо е забелязан от д-р Кавеаарс (JJ Kavelaars) от Националния съвет за научни изследвания на Канада през февруари 2016 г. на изображения, направени през септември 2015 г. от  изследователската програма Outer Solar System Origins Survey (OSSOS), пише в прессъобщение сайтът на телескопа CFHT.

Обектът е наблюдаван достатъчно дълго време, за да се потвърди, че находката е реална и може да се установи и орбитата му.

Снимката, на която е открита RR245. Изображението показва бавното движение RR245 в небето за три часа. Източник: OSSOS 

Заради огромното разстояние, ние знаем много малко за RR245 - "той може да е малък и лъскав или голям и матов", обяснява д-р Мишел Банистър (Michele Bannister) от Университета на Виктория в Британска Колумбия, която участва в екипа на откривателите. Отразената светлина може да даде информация за химията на повърхността, затова астрономите трябва да знаят кой е точния вариант. 

За момента по приблизителна оценка обектът има 700 км в диаметър, което го прави по-малък от Церера. 

Орбитата е по-ясна. През своята 700-годишна орбита RR245 прекарва повечето от времето си отвъд другите известни обекти на Слънчевата система като достига на разстояние от 19 милиарда километра или 128 астрономически единици (AU, 1 AU е разстоянието от Земята до Слънцето ). Но през 2092 година ще достигне най-близко до Слънцето - само 34 AU, не далеч от орбитата на Нептун и по-близо от средно разстояние на Плутон от Слънцето.

RR245 е около 1/2 размера на Плутон и вероятно му липсва пленителната геологията, разкрити от мисията на New Horizons. Но да не забравяме, че преди New Horizons, Плутон също бе слятан за скучна планета и много по-малко активна, отколкото се оказа. Така RR245 също може да ни изненада. 

В рамките на програмата OSSOS са открити повече от 500 обекти отвъд Нептун (или транснептунови обекти), но RR245 е най-големият и единствената планета джудже досега. Откритията са направени с широкоъглната камера на гигантскияя телескоп CFHT.

Названието RR245 е временно, докато не се намери подходящо митологично име за новооткрития обект.

По дефиницията на IAU планета-джудже е всяко небесно тяло, което :

  • обикаля в орбита около Слънцето;
  • има достатъчно маса, така че под действието на гравитацията да запази хидростатично равновесие и има почти сферична форма;
  • не е спътник;
  • не може да разчисти района на орбитата си от други обекти.

В тази класификация попадат стотици или може би хиляди небесни тела. Въпреки това Международният астрономически съюз до момента признава само пет планети джуджета. Най-известната от тях е Плутон, която през 2006 г. губи титлата си на пълноправна планета. Освен Плутон, другите планети джуджета са Церера (разположена в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер) и Ерида, Макемаке, Хаумея, чиито орбити са разположени отвъд орбитата на Нептун.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !