Нова "супер гъба" изсмуква живака от водата за 5 секунди (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 03 април 2017 в 10:00 8539 0

Снимка: Bionerd

Премахването на живак от вода не е лесно и нито един метод за това досега не е достатъчно ефективен или безопасен.

Учени от Университета в Минесота създадоха "супер гъба", която може да изсмуче цялото количество живак от замърсена вода само за няколко секунди.

В допълнение гъбата има и други полезни качества за почистване на вода, съобщава Science journal.

Проучването е публикувано в списание Advanced Functional Materials.

Абденур Абас (Abdennour Abbas), професор по бионанотехнология във Факултета по биопродукти и биосистемно инженерство в Университета в Минесота (Department of Bioproducts and Biosystems Engineering, University of Minnesota), и неговият екип използват най-голямата сила на живака и я превръщат в най-голямата му слабост. Живакът е предимно токсичен защото е необратимо свързан със селена, намиращ се в живи организми в протеините или ензимите. Селенът е силно свързан с живака.

Снимка: Ke Xu, graduate student, CFANS

Учените използват нанотехнологията, за да отгледат наночастици селен в и върху гъба. Гъбата е толкова ефективна, че премахва за 5 секунди живака до под доловими нива в чешмяна и езерна вода. Освен това е необходимо изненадващо малко количество гъба, за да се почисти голяма зона. Например, гъба с размерите на баскетболна топка може да изсмуче до 2 ng/L живак в езеро с размерите на футболно игрище и до 4-5 м дълбоко. Гъбата също така може да бъде използвана за почистване на замърсена индустриална вода до 5 мин.

Хванат в гъбата живакът се свързва със селена необратимо и нетоксично. Той може да бъде поставен на безопасно място. В това си състояние гъбата изпуска по-малко живак от границата на безопасност, поставена от Environmental Protection Agency. Като бонус гъбата изсмуква и други тежки метали във водата като олово, мед, арсен и цинк. И най-важното не поема никакви важни храни от езерата. 

Гъбата може да действа във вода независимо от своята киселинност. В допълнение няма никакви токсични последици върху човешките клетки и притежава силни антимикробни характеристи.

На всичкото отгоре тази гъба е подходяща за живота във водата, за качеството на водата и за здравето. Ако бъде използвана за индустриални цели, гъбата би направила почистването на водите много по-ефективно и безопасно. В допълнение много езера имат високи нива на живак, което прави опасно консумирането на риба от тях. С използването на тази гъба замърсените езера могат да бъдат почистени и рибата да стане годна за консумиране.

Снимка: Ke Xu, graduate student, CFANS

Живакът е изключително токсична субстанция, която се среща в някаква степен практически във всеки водоем. Живак се среща и в земната кора, но човешката дейност, като минното дело и използването на изкопаеми горива, е довела до изпускането му в околната среда. Бактериите променят живака в метилживак, който става по-концентриран в рибата и хората. Живакът е опасен защото е силен невротоксин.

В много езера концентрацията на живак е между 0,01 и 12 нанограма на литър. Дори при ниски концентрации живакът може да причини здравни проблеми. С напредване на хранителната верига количеството живак се увеличава значително. Големите риби могат да съдържат доста живак. Бебетата, чиито майки са консумирали много метилживак докато са били бременни, имат нарушено неврологично развитие. Когато пораснат тези бебета могат да имат проблеми с когнитивното мислене, паметта, езика и вниманието.

Тревожеща тенденция е, че до 10% от жените в САЩ на детеродна възраст имат достатъчно живак в кръвта си, за да застрашат развитието на детето си. Като възрасти ефектите от живака могат да бъдат видяни в нервната, храносмилателната и имунната системи, белите дробове, бъбреците, кожата и очите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !