Нова технология кара тумора да се елиминира сам

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2021 в 08:07 6707 0

Част от тумора е направена напълно прозрачна и сканирана в 3D със специален микроскоп. Компонентите, маркирани с флуоресцентни цветове, са представени с въртящо се 3D представяне на компютъра (червено: кръвоносни съдове, тюркоаз: туморни клетки, жълто: терапевтично антитяло). Кредит: Plückthun Lab

Нова технология позволява на организма да произвежда терапевтични средства при поискване на точното място, където са необходими. Иновацията би могла да намали страничните ефекти от терапията на рака и може да стане начин за по-добро доставяне на свързани с COVID терапии директно в белите дробове.

Учени от университета в Цюрих са модифицирали обикновен респираторен вирус, наречен аденовирус, да действа като троянски кон, доставящ гени за лечение на рака директно в туморните клетки. За разлика от химиотерапията или лъчетерапията, този подход не вреди на нормалните здрави клетки. Веднъж попаднали в туморните клетки, доставените гени служат като план за терапевтични антитела, цитокини и други сигнални вещества, които се произвеждат от самите ракови клетки и действат за премахване на тумори отвътре навън.

Незабелязаното проникване на аденовируси покрай имунната система

„Ние подвеждаме тумора да се елиминира чрез производството на противоракови агенти от собствените му клетки“, разказва постдокторантката Шийна Смит (Sheena Smith), която ръководи разработката на подхода за доставка.

"Терапевтичните агенти, като терапевтични антитела или сигнални вещества, остават на това място в тялото, където са необходими, вместо да се разпространяват в кръвта, където могат да увредят здравите органи и тъкани",  обяснява ръководителят на изследователската група Андреас Плюктун (Andreas Plückthun)

Изследователите от UZH наричат ​​технологията си SHREAD ( от SHielded, REtargetted ADenovirus - екраниран, пренасочен аденовирус). Тя се основава на ключови технологии, разработени преди това от екипа на Плюктун, включително за насочване на аденовируси към определени части на тялото, за да ги скрие от имунната система.

Голямо количество лекарства в тумора, ниска концентрация в други тъкани

Със системата SHREAD учените принуждават самият тумор да произведе клинично одобрени антитяла срещу рак на гърдата, наречено трастузумаб, в млечната жлеза на мишка. Те откриват, че след няколко дни SHREAD произвежда повече от антителата в тумора, отколкото когато лекарството се инжектира директно. Освен това, концентрацията в кръвния поток и в други тъкани, където могат да се появят странични ефекти, е била значително по-ниска при SHREAD.

Учените използват много сложен метод за 3D визуализация с висока разделителна способност, така че тъканите са станали напълно прозрачни, за да се покаже как терапевтичното антитяло, произведено в организма, създава пори в кръвоносните съдове на тумора и унищожава туморните клетки и по този начин лекува отвътре.

Метод за борба с COVID-19

Плюктун, Смит и колеги им подчертават, че SHREAD е приложим не само за борба с рака на гърдата. Тъй като здравите тъкани не влизат в контакт със значителни нива на терапевтичния агент, методът е приложим и за доставяне на широк спектър от така наречените биологични препарати - мощни лекарства на протеинова основа, които иначе биха били твърде токсични.

Всъщност членовете на екипа на Плюктун в момента прилагат технологията си в проект, насочен като терапия за COVID-19. Аденовирусните вектори вече се използват в няколко от ваксините COVID, включително Johnson & Johnson, AstraZeneca, китайската CanSino Biologics и руските ваксини Спутник V, но без иновативната технология SHREAD.

„Доставяйки терапията SHREAD чрез инхалационен аерозол, нашият подход може да позволи целенасочено производство на COVID антитела за терапия в белодробни клетки, където те са най-необходими“, обяснява Смит. „Това би намалило разходите, би увеличило достъпността на терапиите на COVID, а също така ще подобри доставката на ваксини с инхалационния подход“.

Справка: Sheena N. Smith el al., "The SHREAD gene therapy platform for paracrine delivery improves tumor localization and intratumoral effects of a clinical antibody," PNAS (2021). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.2017925118

Източник: New technology makes tumor eliminate itself, University of Zurich

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !