Нова версия за смъртта на Александър Македонски

Според последната версия причината за смъртта на пълководеца е синдромът на Гийен-Баре.

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 януари 2019 в 00:00 5373 0

Александър Велики може да починал от синдрома на Гийен-Баре

Ново обяснение за необичайната смърт на Александър Македонски бе предложено от д-р Кетрин Хол (Katherine Hall) от Университета Отаго, Нова Зеландия.

Според версията на Хол, изложена в Ancient History Bulletin, причината за смъртта на пълководеца е синдромът на Гилен-Баре.

Александър Македонски умира през 323 г. след 10 дни треска. До момента учените предложиха няколко обяснения за смъртта му -  малария, западнонилска треска или предозиране с отровен кукуряк или бяла чемерика, с които се опитвал да се лекува. Но нито една от тези версии не е доказана, а и изследователите интерпретират историческите документи по различни начини.

Сега Хол предлага друга версия, според която смъртта се дължи на синдрома на Гилен-Баре, остра автоимунна възпалителна полиневропатия (множествено увреждане на периферните нерви). Повечето пациенти имат симптоми на инфекция на стомашно-чревния тракт и дихателните пътища.

Тя обръща внимание на това заболяване, тъй като тялото на Александър Македонски не е показвало признаци на гниене в продължение на шест дни след смъртта. Освен това заболяването не изключва други фактори, като повишена температура, коремни болки и прогресираща парализа. Хол смята, че заболяването е започнало с инфекция с Campylobacter pylori, която е характерна за синдрома на Гилен-Баре и е известна с широкото разпространение по това време.

Хол също така отбелязва, че в онези времена диагностицирането на смъртта се е основавало на наличието или липсата на дишане, но не и на пулс. Ако вземем предвид парализата и намалената потребност от кислород, изглежда доста вероятно дишането му да е станало почти незабележимо. Оттук тя заключава, че пълководецът е смятан за мъртъв преждевременно. Според изследователя, смъртта на Александър Македонски идва шест дни по-късно, отколкото се е смятало преди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !