Нова защита срещу супербактерии: Приемът на рибено масло може да намали антибиотичната резистентност

Ваня Милева Последна промяна на 14 юни 2021 в 00:03 9487 0

Кредит Pixabay

За първи път австралийски учени потвърдиха връзката между ролята на редовния прием на рибено масло за разграждане на способността на "супербактериите" да станат устойчиви на антибиотици.

Откритието, ръководено от университета Флиндърс и наскоро публикувано в международно списание mBio, установи, че антимикробната сила на мастните киселини от рибено масло може да се окаже проста и безопасна хранителна добавка, която хората да приемат с антибиотиците за по-ефективна борба с инфекцията.

„Важното е, че нашите проучвания показват, че основен механизъм на антибиотична резистентност в клетките може да бъде повлиян отрицателно от поглъщането на диетични липиди с омега-3“, разказва микробиологът д-р Барт Айкелкамп (Bart Eijkelkamp), ръководител на Изследователската лаборатория за адаптация на бактериални хостове в Университета Флиндерс.

„В експериментите и допълнителното моделиране на суперкомпютър открихме, че тези мастни киселини в рибеното масло правят бактериите по-податливи на различни често срещани антибиотици“.

„Тази промяна в защитата на вредните бактерии е важна стъпка напред в борбата срещу нарастването на супербактериите, които развиват устойчивост на различни антибиотици“, коментира съавторът доцент Мегън О’Мара (Megan O’Mara) от Австралийския национален университет .

Изследването е жизненоважно в областта на инфекциозните заболявания, причинени от бактерии като Acinetobacter baumannii, водещ патоген, появил се в болница с безпрецедентни нива на антибиотична резистентност по целия свят.

„С появата на супербактериите вече успяхме да покажем, че лакомата бактерия не може да прави разлика между „добрите и лошите“ мастни киселини на гостоприемниците и ще консумира всичко по време на инфекция“, отбелязва друг съавтор д-р Фелис Адамс (Felise Adams) от Университет Флиндерс.

„Нашето изследване показа, че мастните киселини от рибено масло стават част от мембраната на бактериите и по този начин правят нахлуващата бактериална мембрана по-пропусклива и податлива на антибиотиците, които я атакуват“.

„Знаем, че Acinetobacter baumannii е един от най-известните патогени, устойчиви на различни лекарства, но как реагира на медиирания от гостоприемника стрес е слабо разбран.“

„Тези проучвания дават нова представа за потенциалните ползи от приема на добавки с омега-3 срещу бактериална инфекция, по-специално по време на антибиотично лечение“, подчертава професор Антон Пелег (Anton Peleg), директор на отделението по инфекциозни болести в болница „Алфред“, Мелбърн.

Справка:

  1. To make or take: bacterial lipid homeostasis during infection
    Felise G. Adams, Claudia Trappetti, Jack K. Waters, Maoge Zang, Erin B. Brazel, James C. Paton, Marten F. Snel, Bart A. Eijkelkamp
    doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.06.425669
  2. Detailed analysis, membrane composition, spatial composition and function of the major Acinetobacter baumannii drug excretion system (2021) by Maoge Zang, Hugo MacDermott-Opeskin, Felise G Adams, Varsha Naidu, Jack K Waters, Ashley B Carey, Alex Ashenden Define. , Kimberly T. McLean, Erin B. Brazel, The Han Jean, Alessandra Panitza, Claudia Trapetti, James C. Paton, Anton Y. Peleg, Ingo Caper, Ian T. Paulsen, Karl・ Published by A. Hassan, Megan L. Omara, and Bad Ekelkamp mBio DOI: 10.1128 / mBio.01070-21

Източник:

New Defense Against Bacterial Superbugs: Taking Fish Oil May Reduce Antibiotic Resistance, Flinders University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !