Новата стойност на константата на Хъбъл е изненадващо близка до стойността от сондата "Планк" за ранната Вселена

Ваня Милева Последна промяна на 22 август 2019 в 00:00 22718 0

Колко бързо се разширява Вселената? Кредит: NASA/JPL-Caltech.

Напрежението около определянето на константата на Хъбъл все още остава.

Константата на Хъбъл, съотношението на скоростта, с която се увеличава определено разстояние поради разширяване на метриката на пространството във Вселената и величината на това разстояние, за пореден път бе определена въз основа на наблюдения.

Едвин Хъбъл откри в края на 20-те години въз основата на червеното отместване на галактиките, че Вселената се разширява и константата (H0), наречена на негово име, е показател за скоростта, с която Вселената се разширява.

Проблемът е, че стойността на H0 в ранната Вселена е различна от H0 в настоящата Вселена, това е противоречието накратко.

Наскоро стойността на H0 бе определена отново, този път с помощта на гравитационни вълни от сблъсъка на неутронни звезди.

Арт представа за гравитационни вълни, генерирани от двойни неутронни звезди. Кредит: NASA/Dana Berry, SkyWorks Digital, Inc.

Изследователите изчислиха константата на Хъбъл на базата на гравитационата вълна GW170817, причинена от две сблъскващи се неутронни звезди, пулсация в космоса, която премина през земята на 17 август 2017 г. и която бе придружена от електромагнитно излъчване, открито от десетки телескопи.

Сега, освен GW170817, са изследвани и останалите девет гравитационни вълни, открити по време на периодите на наблюдение O1 и O2 на Advanced LIGO и Virgo. Всички останали идват от сблъсъци на черни дупки. Въпреки че не са придружени с електромагнитно излъчване, когато се сблъскат, каталогизирането на галактиките, откъдето идват тези гравитационни вълни, позволява да се включат в оценката на H0.


Кредит: LIGO/Virgo Collaboration/B. Abbott, et. al.

Резултатът е, че H0 = 68 +14/-7 km/s/Mpc (вижте графиката по-горе, лилавата вертикална линия), стойност, която е изненадващо близка до стойността, открита от  сондата "Планк", която регистрира космическото микровълново фоново лъчение от най-ранната Вселена, H0 = 67,4 ± 0,5 km/s/Mpc.

И това е много различно от стойността, изчислена на базата на близките цефеиди и свръхнови тип Ia, която достига до H0 = 73,9 ± 1,6 km/s/Mpc. Астрономите се надяват да могат да определят стойността още по-точно чрез по-нататъшното наблюдение на гравитационни вълни с електромагнитно излъчване.

Целта е:

Допълнителни измервания на H0 на базата на гравитационни вълни с електромагнитно излъчване би помогнало да се изясни дали настоящото разминаване в получените стойности е статистическа аномалия или доказателство за нова физика отвъд стандартния модел на космологията.

Статистическа или инструментална грешка, проникнала в оценката. или има нова физика? Накратко, напрежението около определянето на константата на Хъбъл все още може да се усети.

Справка: A gravitational-wave measurement of the Hubble constant following the second observing run of Advanced LIGO and Virgo [CEA], Arxiver .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !