Нови антитела срещу ХИВ са 99% ефективни и работят като ваксини

Антителата срещу ХИВ от нов тип неутрализират 99% от ХИВ-1 ин витро и действат като ваксина срещу ретровирус при маймуни

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 септември 2017 в 00:00 4235 0

Кредит NIAID/FLICKR (CC BY 2.0)

Комбинацията от мощни антитела може да спре HIV вируса (в жълто) преди да зарази организма, както се случва с Т-клетките (в синьо) в тази цветна микрография.

Учени разработиха молекула на антитяло, което може да се свърже с три различни места на вируса на ХИВ. Тя е тествана върху маймуни и се установи, че може да ги защити от инфекция с два щама на SHIV, форма на маймунски ХИВ.

Резултатите, които могат да послужат за прототип за терапия не само за ХИВ, но и за други инфекциозни заболявания, автоимунни заболявания и рак, са публикувани в списание Science.

В Science Translational Medicine втори екип описва коктейл от две единични антитела, всяко от които е насочено към различен регион на вируса. И двата метода предотвратяват инфекцията от множество щамове на ХИВ-подобения вирус при маймуни, съобщава ScienceNews.

Ефективността на антиретровирусната терапия се измерва чрез два основни показателя: вирусно натоварване (концентрацията на РНК на ХИВ в кръвната плазма) и клетъчният имунитет.

За успешно се смята лечение, при което настъпва вирусна супресия (по-малко от 50 копия на РНК на ХИВ на милилитър), а количеството на CD4-лимфоцитите нараства до стойности, характерни за здрави хора (450-1600 на милилитър). За лечение се използват антитела - протеинови комплекси, които се свързват с антигените на ХИВ - рецептори, които се синтезират в резултат на експресия на вирусната ДНК и се прикрепят към мембраната на заразените имунни клетки. Свързвайки се с антигените, антителата дават на лимфоцитите способността да разпознават и убиват заразените клетки, разказва ЕurekАlert!.

Антителата имат мишена или епитоп, участък на антигена, към който става свързването. Обикновено антителата с неутрализиращо действие имат един епитоп.

Американски имунолози, заедно със специалисти от фармацевтична компания Sanofi, тестват антитела с две или дори три мишени или би- и триспецифични антитела. Изследователи са започнали със създаването на биспецифично антитяло, експериментално определяйки кои комбинации на паратопи (участъци от антитялото, разпознаващи епитопа) не си пречат помежду си и се свързват с антигените на ХИВ. Трети паратоп е добавен към най-успешните комбинации. Най-ефективната комбинация е N6/PGDM1400-10E8v4, резистентност към която изработва само 1 вирус на 208. Ефективността на триспецифичните антитела се потвърждава при опити с чисти култури от вируси ин витро и в експерименти с резус маймуни. Нещо повече, нито един от осемте макака, които са получили ретровирусна инжекция, след триспецифичните антитела не се е разболяла.

Структура на триспецифично антитяло. Цветът показва елементите на структурата, заимствани от моноспецифични варианти. L. Xu et al., Science.

Способността на триспецифичните антитела да се свързва с три независими мишени наведнъж може да ги направи полезен прототип за процедури, разработени не само за ХИВ, но и за други инфекциозни заболявания, автоимунни заболявания и рак, според авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !