Нови фосили доказват, че грижата за поколенията съществува от поне 300 млн години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 декември 2019 в 09:04 2580 0

Кредит Carleton University

Канадски учени откриват най-ранното доказателство за родителска грижа във фосил. Частичните скелети на възрастен и млад индивид са открити във фосилизирал дънер на дърво на възраст 309 милиона години, се съобщава в публикацията в Nature Ecology&Evolution.

Откритието на съществата от вида, наречен Dendromaia unamakiensis показва, че родителска грижа е имало 40 милиона години по-рано, отколкото се смята досега. Животното, подобно на гущер, е синапсид, предшественик на съществата, които в последствие стават бозайници. 

"Това е най-ранното доказателство на продължителна грижа след раждането при гръбначни", разказва водещият автор професор Хилъри Мадин (Hillary Maddin) от Университета Карлтън. "Изглежда възрастното животно предпазва с тялото си младото в хралупата. Това поведение е присъщо на днешните бозайници. Интересно е да видим това животно, което е на еволюционната линия, водеща към бозайниците, да проявява такова поведение толкова рано."

Грижата за поколението е едно от поведенията на животните, които осигуряват оцеляването на поколението, но този подход им коства много. Родителската грижа и то особено за продължителен период от време след раждането, струва на родителите много енергия и ресурси в името на малките. 

Илюстрация на двата индивида от Dendromaia unamakiensis. Кредит: Carleton University

В този случай, учените откриват, че възрастният индивид пази младият, покривайки го със заден крайник и завита опашка. Позицията е характерна за животни в хралупа. Затова изследователите предполагат, че двете същества са се скрили в хралупата на дървото преди да загинат след това. 

Фосилните доказателства за дълга родителска грижа се срещат рядко, тъй като за да се получи фосил на родители и поколението им природните условия трябва да са специфични.

Тези образци са намерени на остров Кейп Бретон в Нова Скотия, което показва, че в районът все още се крият вълнуващи тайни във фосили, които чакат да бъдат открити, разказва съавтора Брайън Хъбърт (Brian Hebert).

Източник: IFLScience - New Fossil Shows Parental Care Is At Least 300 Million Years Old

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !