Нови гени разкриват повече за болестта на Алцхаймер

НАУКА OFFNEWS Последна промяна на 14 август 2018 в 19:15 5339 0

Изследователи от Университета по медицина в Бостън, Масачузетс, работещи съвместно с учени от цял свят, откриха нови гени, които могат разкрият повече за рисковите генетични фактори, предразполагащи хората към болестта на Алцхаймер.

За открието съобщи научното издание Мedicalxpress.

Разпространението на болестта на Алцхаймер се увеличава с всяка година и е най-често срещаната причина за деменция. Също така, е петата основна причина за преждевременна смърт на хората над 65-годишна възраст.

Болестта се характеризира с формиране на сенилни плаки и неврофибриларни връзки в мозъка, които водят до невродегенириране, отслабване на паметта, а в последствие и смърт.

Въпреки нарастващия брой на случаи на болестта на Алцхаймер, генетичните фактори, които предразполагат човек към заболяването, все още не са ясни. "Това задълбочено генетично проучване е важна част от идентифицирането на вариации, които имат роля за предпазването от болестта на Алцхаймер или предразполагат към нея", посочва д-р Елайзар Масля, директор на отдела по неврология към Националния институт по изследване на остаряването.

Сравнявайки екзомите (кодиращи белтъци, участъци от генома) на близо 6 000 човека с болестта на Алцхаймер с почти 5 000 човека в добро здравословно състояние, учените са успели да установят редки вариации в гените, които смятат, че причиняват заболяването.

Изследователите се надяват, че работата им ще спомогне да бъдат запълнени пукнатините в знанието за генетичната структура, причина за болестта на Алцхаймер. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !