Нови капки за очи разграждат катарактата на окото

Кристин Каменова Последна промяна на 24 юли 2015 в 12:38 62498 2

Екип от американски и китайски учени са създали капки за очи на базата на стероиди, които могат буквално да разтворят катаракта (или популярното "перде") направо в очната леща и да възстановят зрението.

Катарактата е помътняване на очната леща и е причинител на 50 % от слепотата по света. Заболяването е лечимо с операция, но е скъпо и рисковано, особено в страни с лошо здравеопазване. Ето защо, лечението с медикаменти се предпочита все повече и има потенциала да позволи евтиното и качествено третиране, но и това засега не е лесно.

Голяма част от катарактите настъпват в следствие на застаряване, но някои са генетичен дефект или резултат от нараняване. Учените се заинтригувани от това как по-точно генетичният дефект предизвиква катарактата. 

Професор Канг Занг (Kang Zhang) от Университета на Калифорния Сан Диего и екипът му направили проучване на две семейства с деца с вроден катаракт.

Изследователите открили, че тези с "вродена катаракта" имат мутация на ген, която предизвиква производството на малка молекула - "ланостерол". Здравата версия на тази молекула забранява на протеините, които изграждат катарактата да се натрупат, но дефектната версия образува именно тези протеини.

Занг и екипът му успели да разработят капки, които съдържат ланостерол и са предназначени да излекуват това потъмняване. За проверка, учените изолирали заешки очни лещи с катаракта и ги накиснали в ланостеролен разтвор в продължение на шест денонощия. И както очаквали, разтворът подобрил яснотата на зрението.

"Решихме да тестваме ефекта на капките и върху кучета. Капахме им от тях по два пъти на ден, шест седмици подред и отново забелязахме, че катарактата се е намалила." - обяснява Занг пред IFLScience.

Капки за очи разтвaрят катаракта при кучета.

Докладът е публикуван в Nature, но проучването е продължило едва няколко месеца, така че катарактите може би са се възстановили, след прекъсването на лечението, коментира професорът.


Занг обаче твърди, че капките биха могли да играят важна роля в предотвратяването на болестта в нейните ранни етапи. Тяхната цел е да разработят медикамент, който да е ефективен и евтин, така че хора от цял свят да могат да си го набавят.

Доктор Манюел Датайлс (Manuel Datiles) - старши изследовател и офталмолог в Национални очен институт на Националния институт по здравеопазване, обяснява пред IFLScience: "Въпреки че очните капки имат потенциала да преодолеят някои от ограниченията на хирургията, те никога няма да могат да я заместят."


"Няма как да сравните подобренията при това проучване с хирургичната намеса. При операция на катаракта, човек може отново да прогледне сякаш е 20-годишен. С капки, лещата е поизяснява, но зрението все пак може да е замъглено."

Но изследването е от голяма важност, коментира Датайлс, защото екипът е установил, че ген причинява катарактата, ако е част от определена метаболитна пътека, свързана с производството на холестерол, но това е само един от многото начини да се облекчи трайното забулване на окото.


"Има и други капки, които вършат същата работа, но го правят по друг начин. Ето защо, медицината и пациентите имат нужда от мултифункционални противокатарактни вещества, които да проясняват очната леща по най-различни начини." - изяснява Датайлс и продължава - "Сега имаме намерение да проучим как това лекарство може да се комбинира с друго като по този начин подобрим лечението на катарактата."


Според Датайлс, капките за очи ще бъдат ключови в лечението на катарактата, когато хирургията започне да изостава, заради нарастващите случаи поради стареенето на световната популация.

Дори вече има списък с изчакващи в по-изостаналите държави, чиито клиники не могат да смогнат с търсенето и в резултат все повече хора ослепяват трайно, споделя доктор Манюел Датайлс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

2

Магда

23.11 2018 в 14:05

Как се казват капките колко струват

1

14.04 2016 в 11:16

Iskam dagi poracham