Нови контактни лещи облекчават очни алергии чрез отделяне на лекарство

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 април 2019 в 11:54 4524 0

Снимка: wikipedia
Снимка: wikipedia

Пробни контактни лещи, които отделят антихистаминови препарати могат да осигурят едновременно корекция на зрението и лечение на пациенти с очни алергии.

Те са резултат от фаза 3 на две клинични проучвания, обявени от Johnson & Johnson Vision.

Изследването, публикувано в списание Cornea, прави оценка на новия вид лечебни лещи, съобщават Speciality Medical Dialogues

Повече от 20% от населението на САЩ страда от очни алергии или раздразнени очи, когато са изложени на алергени като полени, животински косми или прах. Това състояние, също толкова разпространено и по целия свят, има голямо влияние върху продуктивността и качеството на живот според публикацията. 

Изследването е проведено, за да се изпробва отделянето на антихистамина кетотифен в 2 паралелни проучвания на конюктивните алергии.

"Тези резултати от фаза 3 на проучванията са важни по много причини. Потребителите на контактни лещи, които често страдат от раздразнени и сърбящи очи, усещат осезаемо намаление на симптомите в две рандомизирани и добре контролирани изследвания," разказва Брайън Пал (Brian Pall), директор на клиничните проучвания в Johnson & Johnson Vision Care, Inc. и водещ автор на изследването. "Наблюдава се едновременно клинично и статистически значимо намаление в очното раздразнение 15 минути след поставянето на лещите, продължаващо през проследения 12-часов период. Това отбелязва първия път, когато технология за контактни лещи проявява потенциала си в широко проучване, насочено към алергични раздразнения на очите."

Лещите, отделящи антихистаминови препарати, носени по време на проучването, са ежедневни еднократни лещи, съдържащи кетотифен, лекарство, което инхибира някои вещества в тялото, отговорни за алергичните реакции и възпаленията. Те са изследвани в две многоцентрови, двойно маскирани, рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, които включват 244 пациенти. 

След началните скриниг посещения, пациентите са рандомизирани произволно да получат или лещите, освобождаващи антихистамин, или контролните плацебо лещи. Лещите са носени за 15 минути или 12 часа, в зависимост от посещенията. След предписаното време за носене се прави измерване на алергените в очите и пациентите описват сериозността на своите симптоми по скала от 0 до 4, където 0 означава без раздразнение, а 4 - силно раздразнение с непреодолимо желание за разтъркване.

Първичните резултати са сравнението в описаното раздразнение между двата вида лещи. И при двете проучвания, пациентите, които използват антихистаминовите лещи изпитват клинично и статистически значимо намаление в симптомите на раздразнение и при двете оценени времена (15 минути или 12 часа), в сравнение с онези, които са носили контролните лещи. 

Вторичните резултати са оценката на намалението на зачервяването на очите по време на носенето на антихистаминовите лещи. Те не показват съществено клинично намаление на зачервяването на очите. 

Ключови резултати:

  • Усреднените резултати за раздразнението са по-ниски при хората, носили тестовите лещи, в сравнение с контролата, което доказва, че тестовите лещи успешно намаляват алергичния отговор. 
  • Усреднените разлики в раздразнението са статистически и клинично значими при вариантите и на двете изследвания.
  • Най-често описаните нежелани ефекти от антихистаминовите лещи са щипане при поставянето (1,7%) и временно разширение на зеницата (2,1%). Щипането е оценено като леко и няма прекъсвания на проучването заради тези или други възникнали ефекти. 

"Това широко проучване е първата демонстрация на ефикасността на контактните лещи за освобождаване на лекарства за очни алергии," заключават авторите, добавяйки, че тези резултати са сравними с директното накапване на лекарства и предполагат, че комбинацията между лещи и кетотифен може да се превърне в начина за едновременна корекция на зрението и лечение на очни алергии.

Най-важното
Всички новини