Нови мозъчни импланти имат потенциала да възстановяват парализирани крайници

Никола Кереков Последна промяна на 07 януари 2016 в 15:24 4409 0

Кредит University of Washington

Наскоро учени получиха финансиране в размер на 16 млн. щатски долара за разработването на мозъчни импланти, които могат един ден да възвърнат функцията на парализирани крайници.

Тези "двупосочни интерфейси мозък-компютър" осъществяват жизненоважната връзка между мозъка и гръбначния стълб, заобикаляйки поражения вследствие на травма или инсулт. Миниатюрните импланти ще са проектирани така, че да имат способността да засичат намеренията на мозъка да извърши нещо и след това ще предават това намерение на съответната част от тялото - сложна процедура, на която физически здравите хора се наслаждаваме без дори да я оценяваме.

"Когато Кристофър Рийв преживял травма в гръбнака поради падане от кон, връзките в мозъка му останали здрави и можели да формират намерението за движение, но за съжаление травмата пречила на това намерение да се предаде към гръбначния мозък," разказва за един от случаите Раджеш Рао (Rajesh Rao), директор на Центъра по Сензоромоторно неврално инженерство (CSNE) към Университата на Вашингтон.

"Нашето имплантируемо устройство се стреми да преодолее такива увредени връзки, като декодира сигналите от мозъка и стимулира съответната част на гръбначния мозък, което да даде възможност на човека да се движи отново."

Новият транш от финансирането идва от Националната научна фондация в САЩ и ще бъде разпределено за период от 4 години. Екипът от учени от CSNE твърди, че иска да получи демонстрация за ефективността на концепцията при хора в следващите 5 години, а след това да започнат да се одобряват първите устройства. Всички се надяват, че системата може да се използва, за да помогне на нервната система да се възстанови и да се "преокабели", преодолявайки засегнатите участъци. 

Съществува голяма нужда, особено сред прогресивно остаряващото население, от разработване на ново поколение медицински устройства, които да помагат на хора с прогресивни или травматични неврологични състояния, като инсулт и травма на гръбначния стълб," разказва Рао.

Въпреки че електронните мозъчни импланти стават се по-популярни за лечение на заболявания като Паркинсон, непрекъснатото бомбардиране с импулси - дори когато човек почива - може да доведе до нежелани странични ефекти и разбира се, изчерпа батерията на устройството много бързо. Учените от CSNE работят по ново поколение от т.нар. closed loop импланти, които прилагат насочена електрическа стимулация само когато това е необходимо.

Екипът от учени планират да използват част от полученото финансиране за изследвания върху етичните въпроси свързани с тези мозъчни импланти, които имат потенциала да променят мозъка на даден човек и дори неговата личност. Ако човешките изпитвания са успешни и технологията бъде одобрена за широкия пазар, ще се наложи да се подготвим за евентуалните психологични ефекти, които могат да вървят заедно с физиологичните ползи.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !